Aktualno, Nekategorizirano

Projekt KvarnerExtrem predstavlja besplatnu mobilnu aplikaciju za dojavu vremenskih nepogoda

Arhivska fotografija, agroklub.com

Hrvatsko meteorološko društvo i udruga Eko Kvarner pozivaju sve zainteresirane poljoprivrednike i volontere na radionice projekta “Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena – KvarnerExtrem”  u Velikoj vijećnici Grada Krka:
– 17.1.2023., s početkom u 11 sati: Radionica za poljoprivrednike i volontere (uživo i on-line)
– 18.1.2023., s početkom u 12 sati: Radni sastanak s predstavnicima lokalne javne uprave i interventnim službama, navodi se u pozivu Hrvatskog meteorološkog društva koji prenosimo u cjelosti.
Pozivamo zainteresirane volontere koji bi putem Obrasca dojavljivali pojavu tuče i drugih oblika vremenskih nepogoda i njihov utjecaj na poljoprivredne kulture te tako pomogli u prikupljanju podataka potrebnih za kvalitetnije informiranje šireg građanstva.

U sklopu projekta KvarnerExtrem instalirano je sedam digitalnih tučomjera na otocima Krku, Rabu, Cresu i Pagu te u Novom Vinodolskom, koji kontinuirano bilježe pojavu tuče i jake kiše. Putem
mobilne aplikacije pojava tuče i jake kiše dojavljuje se korisnicima u realnom vremenu.

Radionica de se održati u hibridnom obliku, uživo i on-line putem Zoom aplikacije. U prvom dijelu radionice predstavit de se projekt te dosadašnja zabilježena opažanja na digitalnim tučomjerima, pregled utjecaja meteoroloških prilika na poljoprivredne kulture te besplatna aplikacija za pametne mobilne telefone. Nakon kratke pauze s osvježenjem, sudionici radionice de prema uputama voditelja radionice instalirati aplikaciju na svoje mobitele, naučiti kako se ona koristi te naučiti kako ispuniti

Obrazac za dojavu ekstremnog vremena.
Svaki sudionik radionice koji želi postati volonter na projektu KvarnerExtrem ispunit će Anketu na internetskim stranicama projekta kojom doprinosi proširenju znanja o pojavljivanju i utjecaju ekstremnog vremena na svom području te potpisati Ugovor o volontiranju.
Sudionici se mole da na radionicu donesu svoje pametne mobilne telefone.

Više o projektu možete saznati na stranicama: https://meteohmd.hr/hr/projekti/kvarner-extrem/

PROGRAM
1. Pozdravne riječi
2. Predstavljanje projekta
3. Sustav za mjerenje tuče i jake kiše – digitalni tučomjeri i mobilna aplikacija
4. Uloga volontera na projektu
5. Pauza s osvježenjem (30 minuta)
6. Radionica: instaliranje mobilne aplikacije, rad s aplikacijom, ispunjavanje Ankete i dojava pojave ekstremnog vremena ispunjavanjem Obrasca 2/2

Predviđeno trajanje radionice: 2,5 – 3 sata s pauzom.
Molimo vas, javite hoćete li sudjelovati uživo ili on-line najkasnije do petka, 13. 1. 2023. koordinatorici volontera: Petra Sviličić, e-mail: svilicic.p@gmail.com ili voditeljici projekta: Vesna Đuričić, e-mail: djuricic56@gmail.com , mob: 098 678 282.

Sudionici koji će sudjelovati on-line dobit de poveznicu elektronskom poštom dan prije radionice.