Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt ‘Virtualna umjetnost i kultura’ – online radionice za osnovnoškolce

Foto: HERMES

Početkom školske godine 2021./2022. udruge HERMES i FabLab započele su s provedbom aktivnosti projekta “Virtualna umjetnost i kultura”.

Projekt Virtualna umjetnost i kultura nastao je kao odgovor na izvanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa. Kroz mjere samoizolacije i ostale protuepidemijske napore, online nastava postala je svakodnevica za velik broj učenika u hrvatskom obrazovnom sustavu. Ova događanja koja su pogodila školski obrazovni sustav, također su utjecala i na izvanškolske i neformalne programe učenja, dijeljenja i prenošenja znanja. Svjesni potrebe da naši znatiželjni učenici imaju pristup raznovrsnim programima i u ovim za njih naročito izazovnim vremenima, stvorili smo Virtualnu umjetnost i kulturu – projekt koji kroz praktične online radionice djeci približava teme povijesti, fizike, matematike, izvedbenih umjetnosti…

Cilj je projekta provedbom participativnih, interdisciplinarnih kulturno-umjetničkih online radionica i predstava osnažiti participativnost, socijalnu uključenost, ali i stjecanje znanja, vještina i razvitak kreativnosti učenika osnovnih škola diljem Hrvatske.

U sklopu projektnih aktivnosti izvodimo radionice u četiri ciklusa:
1. Zvuk – radionice o zvuku, prenošenju zvuka kroz različita sredstva i praktičnoj izradi glazbala i zvučnih uređaja

2. Voda-zemlja-zrak – istraživanje kretanja, fizičkih sila, izrada modela podmornice, padobranca, tramvaja…

3. Kriptografija – šifriranje i dešifriranje, povijesne teme, šifriranje na način spartanskih vojnika, izrada rotora za sustav šifriranja koji je izmislio američki predsjednik Jefferson, razbijanje Enigme i još puno toga

4. Forum teatar – učenici zajednički kreiraju predstavu koja spaja tjelesnu aktivnost i kriptografiju – i stvaraju šifrirane poruke svojim tijelima, razrađujući pritom kroz pokret apstraktne pojmove poput slobode, vremena i slično.

Raspored projektnih aktivnosti u studenom i prosincu pogledajte na mrežnoj stranici projekta.
Projekt se realizira u partnerstvu udruga HERMES i FabLab, uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.
Ukupna je vrijednost projekta 499.509,36 kuna.
Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (424.582,95 HRK) i državnog proračuna Republike Hrvatske. (izvor: hermes.hr)