Aktualno, Nekategorizirano

Promišljanje i zagovaranje modela društveno-kulturnih centara

Prijave na konferenciju traju do 10. listopada
Prijave na konferenciju traju do 10. listopada

Platforma Operacija grad: Upgrade, u čijem radu sudjeluje i Pogon, organizira konferenciju “Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru”. Kroz trodnevni program predavanja, diskusija, kulturnog programa i radionica, konferencija će biti usmjerena promišljanju i zagovaranju modela društveno-kulturnih centara.

Namjena takvih centara je da odgovore na transdisciplinarne i transsektorske potrebe kulture, organizacija civilnog društva i drugih polja društvenog djelovanja te lokalne zajednice. Društveno-kulturni centri jesu ili mogu postati važna mjesta okupljanja građana i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u raznolike aktivnosti organizacija civilnog društva i šire.

Promišljanje inovacija unutar polja kulture te otvorenost za djelovanje unutar šireg društveno-političkog konteksta usmjerilo je aktere nezavisne kulture ka promišljanju i zagovaranju modela društveno-kulturnog centra (DKC).

Namjena takvih centara je da odgovore natransdisciplinarne i transsektorske potrebe kulture, organizacija civilnog društva i drugih polja društvenog djelovanja te lokalne zajednice. U tom smislu društveno-kulturni centri jesu ili mogu postati važna mjesta okupljanja građana i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u raznolike aktivnosti organizacija civilnog društva i šire.

Pored osiguravanja povećanog pristupa kulturi i kreativnim aktivnostima, oni su i prostori u kojima se ostvaruje socijalna integracija kroz razvoj raznovrsnih interkulturnih programa. Takvi programi su usmjereni različitim manjinama, te povećavaju njihovu vidljivost u društvu, potiču njihovo aktivno uključivanje u zajednicu te promoviraju njihova prava.

Društveno-kulturni centri mogu postati ključna poluga društvenog poduzetništva te time mogu snažno doprinijeti socijalnom uključivanju i zapošljavanju te sveukupnom društveno-ekonomskom razvoju. To su također prostori u kojima bi se mogli provoditi različiti oblici neformalnih edukacijskih programa kojima se potiče cjeloživotno obrazovanje različitih društvenih skupina.

Na konferenciji ćemo kritički sagledati potrebe i probleme današnjih gradova, odnosno na koji način društveno-kulturni centri mogu doprinijeti smanjenju siromaštva, socijalne isključenosti i zagađenja te na koji način potiču integraciju. Integraciju ovdje promatramo kao dvosmjeran proces uključivanja novih i starih članova društva koji se nalaze u istom vremenu i prostoru. Sagledat ćemo ovaj suvremeni fenomen iz perspektive kritike i primjera dobrih praksi na razini raznih iskustava zemalja EU te s ciljem kreiranja konkretnih prijedloga, modela i rješenja. Sve nas to zanima u aktualnom kontekstu razvoja gradova koji često potiču daljnju privatizaciju gradskih prostornih resursa i komunalnih usluga s jedne strane i obrane zajedničkih urbanih dobara, prava pristupa resursima i uključenost u upravljanje gradom s druge strane.

Predstavit ćemo moguće odgovore koje civilnodruštveni programi u partnerstvu s lokalnom zajednicom nude u vidu razvoja društveno-kulturnih centara te važnost daljnjeg razvoja civilno-javnih partnerstava kao primjera demokratizacije upravljanja zajedničkim dobrima. Mapirat ćemo prilike za razvoj ovakvih centara u kontekstu instrumenata podrške EU u vidu poticanja obnove napuštenih i neiskorištenih prostora, upoznati se s primjerima dobrih praksi iz Europe te čuti iskustva inicijativa iz Hrvatske koje se zalažu za razvoj društveno-kulturnih centara ne bismo li ponudili sadržajne smjernice za otvaranje Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu.

Sva događanja u sklopu konferencije (predavanja, prezentacije, diskusije i radionice) održavaju se u Vlaškoj 87, Zagreb (stara vojna bolnica, ulična zgrada), osim večernjih programa:

13/10, 21 sati: plesna predstava: Stranac (BADco.); Zagrebački plesni centar (Ilica 10)
14/10, 19 sati: predavanje Rustoma Bharuche: Preispitivanje interkulturalizma: od izvedbe do politike; Akademija dramskih umjetnosti (Frankopanska 22)
15/10, 20 sati: interaktivna zvučna instalacija i performans Damir Bartol Indoša: Jedan ili više šahtofona (Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Trnjanski nasip bb)

Konferencija se održava u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 (ulična zgrada, stepenicama lijevo gore) na drugom katu bez lifta. Ukoliko bude potrebno, osigurat ćemo dolazak na drugi kat svima kojima je to otežano ili nije moguće.

Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski. Dijelovi konferencije bit će prevođeni. Detalje pronađite u rasporedu.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, no prijave su obavezne za sve osim večernjih programa. Prijaviti se možete slanjem imena, prezimena te organizacije ili institucije koju predstavljate do 10. listopada, na mail zagrebotvorenigrad@gmail.com.

Za sudjelovanje na radionicama šalju se posebne prijave. Detalje provjerite ovdje.

Na stranici konferencija.zagrebotvorenigrad.hr možete naći detaljni raspored, program, večernje programe te pregled radionica i ostalih sadržaja konferencije.