Aktualno, Nekategorizirano

Proljeće u Pogonu – tri radionice za djecu

U Pogonu, Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade otvorili su prijave za novi ciklus besplatnih radionica za djecu “Proljeće u Pogonu” u kojima mališani mogu saditi bez kopanja, graditi hotel za kukce ili pak jestive tornjeve od plastičnih boca.

Radionice su namijenjene djeci od 6 do 14 godina, a prijaviti se možete na mail radionice@upogoni.org do četvrtka, 4. svibnja 2017.

U prijavi navedite ime i prezime, te kontakt sudionika. Kontakt osoba za prijave: Matea Munitić Mihovilović, mob: 091 46 82 464.

Radionicu “Vrtna gredica bez kopanja” vodit će Damir Mihaljević, a održat će se 6. svibnja od 10 do 12 sati. Gredice bez kopanja su odlična ideja za vrtlare početnike, a i dobro rješenje kako u kratkom roku napraviti vrt i to još bez pol muke. Kada napravimo vrtnu gredicu u nju ćemo saditi presadnice, vrlo jednostavno rukama razmaknemo slamu, stavimo presadnice i na kraju samo zalijemo. Polaznici će naučiti kako izraditi gredicu za povrtnjak koja je jeftina i nije radno intenzivna. Naučit će osnove formiranja vrta, kako posaditi povrće i koristiti vrtni alat.

Isti će dan, od 17 do 19 sati djeca moći slagati toranj od plastičnih boca u koje će posaditi presadnice salata, jestivog cvijeća i drugog bilja. Radionicu vodi Zelena Andreja koja već niz godina uzgaja povrće, začine i voće na krovu zgrade u kojoj živi. Vrt je eksperimentalne prirode s jednim konstantom da se u njemu koristi isključivo tehnikama organskog uzgoja. O svojem projektu piše na blogu Urbana vrtlarka.com i u sklopu magazina Jutarnjeg lista Dom i dizajn u rubrici Urbani vrt. Svoje znanje i savjete o urbanom vrtlarstvu također dijeli u emisiji Gradionica vrtova koja se trenutačno prikazuje subotom na HRT 1.

U srijedu, 7. svibnja djeca će moći naučiti izraditi hotel za kukce te kako se izrađuje kompost.
– Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas, a možemo ga jednostavno pokrenuti imitacijom prirodnih uvjeta. Bez komposta nema ni dobrog vrta, zato mi vrtlari kažemo “Komposta, nikad dosta”. Kada kompostiramo smanjujemo količine otpada na smetlištu i tako zapravo spašavamo svijet! Nakon izrade komposta napravit ćemo hotel za kukce. U vrtu vrlo važnu ulogu imaju korisni kukci u suzbijanju nametnika na vrtu, a mi im hotelom omogućujemo prostor u kojem prezimljavaju, a s prvim zrakama proljetnog sunca kukci izlaze van i oprašuju naš vrt – ističe u najavi voditeljica radionice, Sendy Osmičević koja je magistrirala Urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode. Završila je PDC – permakulturnu akademiju i stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Trenutno radi u ZMAG-u kao voditeljica vrtnih i sjemenarskih aktivnosti, te je zaljubljenica u fermentaciju.

Radionice “Proljeće u Pogonu” dio su projekta CORNERS. CORNERS je međunarodna platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije s rubova Europe.

Projekt sufinancira Europska komisija kroz program Kreativna Europa.