Hrvatska, Nekategorizirano

Prosvjed za vraćanje dostojanstva i perspektive mladima

Prosvjed će se održati na zagrebačkom Trgu sv. Marka 15. rujna 2015. u 17.30, a ključni zahtjev prosvjeda je ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništva.

mladi_crProsvjed je najavljen i simboličnom “živom izložbom” zanimanja mladih na SOR-u, za koje su proteklih godina poslodavci objavljivali oglase – od masažera, preko kazališnih glumaca do savjetnika pri zapošljavanju. Uz apsurdnost korištenja “stručnog osposobljavanja” u ovim zanimanjima, sve mlade “izloške” povezuje izrabljivanje na poslovima za koje nisu dostojno plaćeni. Cilj akcije bio je upozoriti na šarolikost i maštovitost načina na koji poslodavci iskorištavaju mjeru, i na postojanje bizarnih zanimanja na SOR-u u kojima mjera služi samo kao državna subvencija poslodavcima da ne bi morali zapošljavati radnike kroz radni odnos, uz sva prava i obveze koji im pripadaju, prenosi Libela.

Najavljeni prosvjed dio je akcija inicijative “Vrijedim više”, pokrenute s ciljem da se upozori na loš položaj mladih na tržištu rada i da se svima koji to žele omogući aktivni angažman u nastojanju da taj položaj poboljšamo. Prosvjednom akcijom šaljemo poruku da želimo kvalitetna i sigurna radna mjesta za mlade. Tražimo ukidanje mjere SOR-a, vraćanje pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja i donošenje mjera aktivne politike zapošljavanja koje će uistinu poboljšati poziciju mladih na tržištu rada i dovesti do stvarnog povećanja zaposlenosti. Želimo adekvatnu plaću za naš rad i radnička prava.