Aktualno, Nekategorizirano

Provjerite što vas čeka u Domu mladih do kraja lipnja

Ušli smo u drugu polovicu lipnja pa je i u Dom mladih stiglo ljeto što samo znači da se dio aktivnosti prenosi na otvorene prostore Doma. Osim toga, pred nama je za većinu vjerojatno produženi vikend, a ako ostajete u gradu svakako provjerite što se nudi u Domu ovog vikenda jer bit će i zabave i plesa i drame, navodi se u priopćenju Platforme doma mladih.

Produženi vikend možete na primjer započeti posjetom izložbe studenata Slikarskog odsjeka splitskog UMAS-a, “Produkcija 2021”, koja se može pogledati u Galeriji MKC svakim danom osim nedjeljom i praznikom od 17 do 21 sat. U petak u 20 sati u Amfiteatru Doma mladih pogledajte “Staklenu Menažeriju” T. Williamsa u izvedbi veterana kazališta PlayDrama. U predstavi Staklena menažerija sve je iluzija i puko sjećanje pa tako možda i ova predstava nije predstava?

Svi oni željni zabave i plesa ne smiju preskočiti subotu. U subotnju večer uvest će nas domaći drag kolektiv House of Flamingo koji će nastupit na Platou Doma mladih u sklopu programa Splitskog pridea. Nastupu prethodi warm up od 18 sati, a sam nastup počinje u 19h. Za one koji preferiraju mirniju večer u 20 sati u Amfiteatru mogu pogledati dramu T. Slobodzianeka napisanu po istinitom događaju, “Naš razred” u izvedbi kazališta PlayDrama.

Ako ima onih koji bi možda ipak radije ostali kući, a uz to imaju do 25 godina, mogu se tijekom vikenda uključiti u program besplatnih plesnih online radionica DANCEaj i iz svoje sobe naučiti nove plesne pokrete. Dio je to ciklusa besplatnih online radionica koje provodi Platforma Doma mladih u sklopu projekta “Dan po dan – mladi u kulturi online” o kojima možete više saznati na pdm.hr ili u Facebook grupi Dan po dan – mladi u kulturi online.

Četrnaesta filmska fešta, Festival mediteranskog filma Split, tijekom koje se slavi raznolikost zemalja cijelog mediteranskog bazena, osim u Ljetno kinu Bačvice dolazi i na Plato Doma mladih. U otvorenom kinu na Platou, od ponedjeljka 21.6. do petka 25.6. možete pogledati međunarodni program kratkih filmova. Prva četiri dana prikazat će se 16 kratkometražnih filmova iz međunarodne konkurencije, dok će posljednji dan publika uživati u maratonu od 9 domaćih kratkih filmova iz natjecateljskog programa.

Osim toga, ljubitelji filma u četvrtak 24.6. neće propusiti ni redovni diskurzivni program “U kvadrat” u Kino klubu Split kada će imati priliku pogledati film “Nostalgia / in Be(tween)aches of Berlin” (2020) Tine Bikić uz online gostovanje autorice.

Zadnji vikend lipnja također je prepun događanja, kako i priliči za ovo doba godine. U petak 25.6. od 18h počinje druženje u Kockinom dvorištu uz “Zvjerinjak” koji se održava u sklopu programa Splitskog pridea. Na ovom “Zvjerinjaku” družimo se i plešemo uz ritmove ljetnih terasa, a uvod je to u otvorenje izložbe “Sexinsitu” Martyne Miller.

U subotu 26.6. u 20h u Amfiteatru pogledajte multimedijalnu plesnu predstavu Klown u kojoj izvođačica i autorica Matea Bilosnić utjelovljuje ulogu Klowna – meta-klauna koji propituje granicu između virtualnog i stvarnog svijeta. Kroz tekst, pjesmu, glazbu i pokret Klown adresira utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje pojedinca, problematiku umjetne inteligencije i utjecaj digitalne revolucije.

Plesači će doći na svoje u nedjelju 27.6. kada se održavaju čak dvije radionice. U Plavoj dvorani u 11 sati počinje radionica scenske akrobatike s Janom Hajsokom. Radionica je orjentirana najviše na plesače, ali je prilagođena za sve uzraste kako biste naučili jednostavne akro elemente koje ćete potom spajati u zanimljivu kombinaciju, iskoristivu na sceni. U Amfiteatru s početkom u 9 sati će se održati radionica “Ni od čega do nečega” koju će voditi Matea Bilosnić u sklopu “Male škole suvremenog plesa”. Na radionici će se istraživati koreografiju, kompoziciju, načine izvođenja i autorstvo te pokrenuti razgovor o vlastitoj koreografskoj praksi.

Mjesec se završava fokus grupom Platforme Doma mladih kroz koju se ispituju stavovi o programima u Domu mladih, s naglaskom na formate koji su se odvijali od početka pandemije. Istraživanje se provodi kako bi na osnovu mišljenja korisnika unaprijedili sadržaje u Domu mladih. Fokus grupa se održava 30. lipnja, a interes za sudjelovanje je potrebno iskazati putem maila s imenom i prezimenom, godinama i kontaktom na pdm@pdm.hr najkasnije 24. lipnja do 20 sati nakon čega će odabrani sudionici/ce biti kontaktirani. Aktivnost se provodi u sklopu projekta Nova javna kultura i prostori društvenosti.

Projekt Nova javna kultura i prostori društvenosti sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Nositelj projekta je Savez udruga Klubtura. Partneri u projektu: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Savez udruga Kaoperativa, Platforma Doma mladih, Art radionica Lazareti, Savez udruga Molekula, Savez udruga Rojca, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Savez udruga Operacija grad, Platforma za Društveni centar Čakovec, Drugo more. (Izvor: Platforme doma mladih)