Hrvatska, Nekategorizirano

Program u Domu mladih do kraja listopada: niz radionica, edukacija, izložbi, predstava i predavanja!

Predstava Sretna ne bila – 27. i 30.10.2021, foto PDM

Ušli smo u zadnjih deset dana listopada pa je vrijeme da pogledamo što se sve to nudi u Domu mladih do kraja mjeseca, a ima toga dosta – radionice, edukacije, izložbe, predstave, predavanja i gotovo cijeli program je besplatan. Večeras (20.10.) u Domu mladih možete pogledati duhovitu, konceptualnu predstavu suvremenog cirkusa “Stickman” koja se poigrava s vašim očekivanjima i reakcijama pa će savršeno doći za srijedu jer treba malo i predahnuli sredinom tjedna. Predstava počinje u 19h na Maloj sceni, a ulaznice po cijeni od 40kn i 30kn za učenike, studente i umirovljenike obvezno je rezervirati putem linka https://cutt.ly/3RfEVHJ.

Osim toga, danas u večernjim satima se možete priključiti radionici i besplatno naučiti kako sami napraviti svoj deterdžent za pranje, osvježivač prostora,  piling,  “bombice” za čišćenje ili neki kozmetički recept. Radionica počinje u Klubu Kocka u 20h, a za sudjelovanje je obvezna prijava putem inboxa Facebook stranice UBIJMO DOSADU radi kvalitetnijeg pripreme.

Trenutno u Domu mladih možete pogledati dvije izložbe. U Galeriji MKC do 21.10., od 14 do 21h možete pogledati izložbu finskog medijskog umjetnika turskih korijena Harria Larjosta pod nazivom Prilagodljivost. Druga izložba je kat niže, u Galeriji kluba Kocka gdje do 22.10. možete pogledati izložbu Adele Jušić: Stvarno, ali ne i istinito. Adela se bavi istraživanjem ostavštine Antifašističkog fronta žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije kao jednog od najmasovnijih ženskih organizacija, ne samo na našim prostorima, već u svijetu, s preko 2 milijuna članica.

U srijedu (21.10.), u Razredu Doma mladih počinje dvodnevna Kustoska škola, program izvaninstitucionalne edukacije koji ima za cilj educirati mlade povjesničare/ke umjetnosti, umjetnike/ce te druge zainteresirane kulturne djelatnike/ce u svrhu osposobljavanja istih za stvaranje novih i inovativnih kustoskih programa u gradu Splitu i šire. Međunarodni tim umjetnika/ca i kustosa/ica sudionicima, svake godine s drugom temom, daje uvid u kustoske prakse iz različitih europskih perspektiva, upoznaje ih s načinima rada u specifičnoj odabranoj temi te im pruža osnovu za međunarodnu kulturnu suradnju. Predavačice su Adela Jušić, Glorija Lizde, Tijana Okić, Petra Šarin, a sudjelovanje je besplatno.

Do kraja listopada na programu je još nekoliko radionica i sve su besplatne. U četvrtak, 21.10., će se održati radionica pletenja, potom 27.10. radionica facepainting halloween i 28.10. radionica origami halloween. Sve radionice kreću u 20h u Klubu Kocka, a prijava je potrebna putem inboxa Facebook stranice UBIJMO DOSADU. Nadalje, 25.10. u Kino klubu Split možete sudjelovati na besplatnom tematskom predavanju “Digitalna tehnologija” koje će obuhvatiti: formate/rezolucije/sampling rates. Broj polaznika je ograničen te je potrebna prethodna registracija na info@sensoria.hr.

Osim toga, Platforma Doma mladih nastavlja s organizacijom besplatnih radionica za mlade do 25 godina, a trenutno su aktualne plesne radionice i DIGI radionice. Plesne radionice (24. i 31.10.) vode profesionalni plesači Vedrana Grčić i Duje Dorotić, a fokusiraju se na street (house i hip hop) dance. U novom ciklusu DIGI radionica koje startaju 26.10., pod vodstvom Veljka Popovića, sudionici će imat priliku naučiti kako izraditi originalnu društvenu igru uz korištenje tehnologije proširene stvarnosti. Radionice se provode online, u sklopu projekta Dan po dan – mladi u kulturi online kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija.

Tijekom vikenda pozvani ste na predavanje “Hrvatski plesni modernizam” Maje Đurinović, zaposlene na Kazališnom odsjeku Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u zvanju izvanrednog profesora. Predavanje, s projekcijom arhivskih foto i video materijala, će se održati u subotu i nedjelju (23.10. i 24.10.) u prostoru Razred. Predavanje je besplatno, a rezervacije mjesta obvezne su putem maila plesnaudrugatiramola@gmail.com.

U ponedjeljak (25.10.), u Galeriji kluba Kocka ne propustite otvorenje izložbe fotografkinje Glorije Lizde “Postajanje: mitovi o ženskosti”. Polazeći od maksime Simone de Beauvoir “Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.” Glorija Lizde ovom izložbom preispituje pojmove ženskog i ženstvenog kroz inscenirane fotografije koje se temelje na društveno prihvaćenim mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno, što je žena.

Zadnji utorak u listopadu (26.10.), u Razredu, u Domu Mladih će DKE – ured Kultura pri Ministarstvu kulture i medija i Ured za udruge Vlade RH održati informativnu radionicu predstavljanja programa Unije: Kreativna Europa – potprogram Kultura i programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV). Broj sudionika je ograničen te je sudjelovanje moguće isključivo uz prijavu popunjavanjem prijavnice na linku https://forms.gle/9aiXBhgABW8Jc3gj7.

Kazalište PlayDrama izvest će 27. i 30. listopada još dvije izvedbe predstave “Sretna ne bila” Ivane Vuković u režiji Helene Petković. Tri mlade splitske glumice, koje su ujedno i koautorice teksta, uz humor provlače i ozbiljna pitanja iz života dalmatinskih cura, žena i matera. Igraju: Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev i Ana Marija Veselčić.

Za kraj još jedna zanimljivost. Otvoren je javni poziv za umjetničku suradnju na internacionalnim interdisciplinarnim projektima i projektima suvremenog cirkusa u listopadu i studenom u sklopu Collaboration laboratory for interdisciplinary practices, regionalnog partnerskog projekta. Javni poziv je otvoren za afirmirane i neafirmirane umjetnike, studente različitih fakulteta te ostale profesionalce i zainteresirane u različitim sferama likovnih i drugih umjetnosti, humanističkih znanosti, aktivizma, modnog i grafičkog dizajna, novinarstva, ekologije i održivosti. Realizirati će se tri umjetničke suradnje s 20. i 27.10. te 03.11. kao krajnjih rokovima za prijavu. Više detalja o mogućnostima umjetničke suradnje kao i cijeli program Doma mladih naći ćete i na stranici dom-mladih.org te na Facebook stranici Gradimo Dom zajedno.