Aktualno, Nekategorizirano

I ovoga mjeseca u Domu mladih jedinstven program na splitskoj kulturno-umjetničkoj sceni

Predstava Gilgameš, Foto Ivica Ivčević

I ovoga mjeseca u Domu mladih jedinstveni program na splitskoj kulturno-umjetničkoj sceni. Iz bogatog programa za studeni izdvojili smo nekoliko događanja koja možete posjetiti do kraja mjeseca.

U sklopu godišnjeg edukativnog programa Kino kluba Split, 2. i 4 . studenoga s početkom u 20 sati možete poslušati javno predavanje pisca, scenarista i filmskog kritičara Jurice Pavičića. Predavanja su besplatna i otvorena za javnost. Pavičić će zainteresiranim polaznicima održati predavanje Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija.

U četvrtak, 3. studenoga, u Galeriji MKC će se u 19 sati u organizaciji udruge Mavena otvoriti višekanalna video instalacija “Transformacija uspomene” umjetnice Vite Jončić koja govori o čuvanju sjećanja na prirodu i okoliš Splita i Komiže koji su autorici od iznimnog sentimentalnog značaja. Pokrenuta osjećajem nemoći nad sve većim intervencijama u prirodu i okoliš uslijed razvoja turizma u južnoj Dalmaciji, autorica stvara svojevrsnu pokretnu reminiscenciju na prizore prirode uz koje živi. Izložba ostaje otvorena do 10. studenoga.

U subotu, 5. studenoga, u 19 sati u Amfiteatru će se odigrati dvije solo plesne predstave, “Funeral for my 20s” Koraljke Bogović i “Gilgameš” Filipe Bavčević u sklopu Večeri solo plesnih predstava. Trajanje svake predstave je 35 – 40 minuta, a prikazat će se s kraćom pauzom između. Cijena ulaznice je 70 kn (srednjoškolci, studenti i umirovljenici 50 kn), a rezervirati ih možete na mail plesnaudrugatiramola@gmail.com.

Prvi Split Shapers Day – natjecanje mladih, srednjoškolaca i studenata koji će imati priliku podržati tuđe ili predstaviti svoje ideje koje mogu doprinijeti unapređenju života mladih održat će se u ponedjeljak, 7. studenoga u Razredu u 17 h.

Isti dan, u Klubu Kocka je još jedan Buvljak u nizu, ovog puta s novim ciljem. Od 20 do 22 sata pronađite odjeću, obuću, igre, ukrase, nakit i knjige za sebe ili nekoga vama dragog. Sve prikupljene donacije prosljeđuju se u Rijeku jer se ovaj put prikuplja za ljude u pokretu. Sto pedeset migranata dnevno prolazi kroz riječki željeznički kolodvor, prespavaju i kreću dalje, a mnogima od njih potrebne su neke od osnovnih potrepština (čarape, tenisice, hlače, majice, jakne i lijekovi). U tijeku je i prikupljanje donacija u vidu potrebnih predmeta, a ukoliko želite donirati saznajte kako na webu dom-mladih.org.

U subotu, 12. studenoga održat će se Noć cirkusa. Za 17 sati u Amfiteatru je najavljena otvorena proba finske kompanije Lumo Company koja uključuje glazbenike i hodačice na žici, u 19:30 sati prezentacija Godišnjaka cirkuske produkcije 2021. u prostoru Razred te u 20 sati projekcija dokumentarca Fakiri kao dio Kino cirkusa, također u Razredu. Osim toga, Lumo Company će u petak, 18. studenoga u Amfiteatru izvesti svoju predstavu u nastajanju “Fineline”, čiji je naziv gruba metafora za traženje ravnoteže unutar prirodne neravnoteže stalnog kretanja. Rad se bavi istraživanjem ravnoteže kroz tri aspekta – glazbeni aspekt , fizički aspekt pokreta na žici i fizički aspekt pokreta na podu.

U utorak, 15. studenoga u Galeriji MKC u 19 sati, HDD, MKC i Platforma 9,81 otvoriti će izložbu Orsat Franković / Flomaster: Stvaranje Mjesta i Ilustratorski dijalog: Hana Tintor & Srđa Dragović – Ping-Pong. Izložba se može pogledati do 1. prosinca.

Krajem mjeseca ne propustite predstavljanje audio ambijentalne umjetničke instalacije Igora Rufa anagramskog naslova “…Tikolo mikuze” koji je dio ciklusa izložbi “Zvuk-objekt” u organizaciji MKC Split. Otvorenje je 29. studenoga u 20 sati u Amfiteatru, a moći će se pogledati do 3. prosinca.

Izdvajamo i brojne radionice: Jiu Jitsu radionica (6.11.), Parkour radionica (10.11.), radionica Jazz Fusion plesa “Let’S Do More Than Basic“ (13.11.), Y Orgoniti radionica (15.11.), Breakedance radionica (20.11.), Radionica vezenja (21.11.).

U klubu Kocka u studenom vas čekaju još: glazbena omladinska revolucija široke palete pojedinaca koji se okupljaju kako bi plesali i izražavali se u alternativnoj stvarnosti – Prednjačenje 4.0 (4.11.), ZloSTavljanje – nastup bendova Serpentslain, Porko Dio, Radagast (5.11.), promocija albuma ”Role Filmova” mladog splitskog rock benda The Splitters uz podršku alternativnog rock kvarteta La Volpe, Trešija Vol. 6 (12.11.), splitski festival autorske glazbe STart (16. i 23.11.), Zvjerinjak – queer techno i house za queer zajednicu (17.11.), psy-techno zabava Darko benefit (18.11.), FIDO Festival (19.11.), Otpor Ulice – nastup punk rock bendova Špurijus, Buža i Trkaći Autići (26.11.), rock trio iz Padove Snüff (29.11.), ulični sastav Jeboton ansambl koji već godinama uveseljava zagrepčane svojim gerilskim svirkama kod Cvijetnog trga (30.11.).

Cijeli program pogledajte na stranici dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama. (Izvor: Dom mladih Split)