Aktualno, Nekategorizirano

I u lipnju zanimljiva događanja i programi u splitskom Domu mladih

ContaKids radionica za djecu i roditelje, foto PDM

Lipanj započinjemo otvorenjem izložbe studenata odsjeka za Film i video u četvrtak, 2. lipnja, u 20 sati, u Galeriji MKC te filmskim programom u Kino klubu Split, dok vikend pred nama donosi jednu radionicu, predstavu i glazbeni program u večernjim satima.

U subotu, 4. lipnja, u Beton kinu će se održati ContaKids radionica za djecu i roditelje. ContaKids je metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja. Vodit će je plesna pedagoginja i koreografkinja Ana Kreitmeyer zajedno s kćerkicom Zoe. Isti dan, u Amfiteataru, možete pogledati plesnu predstavu „O Rozoj Budućnosti“ u izvedbi Ane Kreitmeyer. Večernji program se nastavlja u klubu Kocka gdje je u subotu Bitcherin party – dugo se nismo vidile. Bitcherin je LGBTQ+ party koji se vraća nakon duge trogodišnje stanke. Ove godine Bitcherin ujedno otvara i Pride month, a plesat će se uz DJeve Radio Esplendor.

Klub Kocka ovaj mjesec sprema još dva glazbena događanja – Membrain festival ON TOUR u Splitu (11.6.) uz lineup: Minimalist (OS), Raul B (RI), Vizitor (ST), Babin Dub (ZD) te Zvjerinjak, party za queer zajednicu i prijatelje/ce uz dark techno zvukove C-bastarda (17.6). Nakon toga u subotu, 18.6., Kocka priprema event povodom zatvaranja sezone. Bit će to dostojan pozdrav do iduće klupske sezone.

U lipnju Kino klub Split ima mnoštvo zanimljivog programa, a sve počinje u četvrtak, 2. lipnja, s programom naziva “A – avangarda, amaterizam”. Predstaviti će se tri programa Petre Belc: iz povijesti kinoklupske scene i autorima beogradskog, zagrebačkog i splitskog kinokluba, o Žanr film festivalu poznatijem pod nazivom GEFF, te filmove zagrebačke filmske autorice Tatjane Ivančić.

U petak i subotu, 10. i 11. lipnja, održat će se jubilarno deseto, ali i jedanaesto izdanje SMOTRE Kino kluba Split koja obuhvaćaju niz recentnih klupskih ostvarenja. Predstavit će se filmovi nastali u produkciji i koprodukciji kluba u prethodne dvije godine, što uključuje preko pedeset ostvarenja, od toga šesnaest eksperimentalnih, trinaest igranih, jedanaest dokumentarnih, sedam namjenskih filmova, te nekoliko vježbi nastalih kroz radionicu montaže. Program će se odvijati u projekcijskoj dvorani Kino kluba Split te na Platou Doma mladih.

Fotografija: Platforma Doma mladih

Program Film, glazba, književnost i snovi s Jonathanom Rosenbaumom, program filmske analize, čitanja i pisanja filmske kritike održat će se od 17. do 22. lipnja. Diskusije će se održavati u večernjim satima od 19h u prostoru Kino kluba Split i bit će otvorene za javnost, dok će nekolicina zainteresiranih imati mogućnost pisati o dogovorenim filmovima pod Jonathanovim mentorstvom.

U Kino klubu Split do kraja mjeseca možete sudjelovati na još jednoj radionici. Od 24. do 27. lipnja održat će se radionica Od skripta do kamere pod vodstvom Pilar Palomero. Na četverodnevnoj radionici polaznici će učiti što sve mogu učiniti za svoj projekt u pripremnoj fazi. Fokus radionice je usmjeren na realizaciju filmova nastalih u nezavisnim produkcijama (nekomercijalnog sadržaja).

Osim toga, 9., 16. i 23.6. održava se redovni diskurzivni program “U kvadrat” u prostorijama Kino kluba Split. Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Program je javan i ulaz slobodan.

Do kraja lipnja će se otvoriti još dvije izložbe. U četvrtak, 9.6,. u 20 sati, u Galeriji kluba Kocka otvoriti će se izložba Hrvoja Spudića: Rotoprojektor. Rotoprojektor je istraživanje koje se bavi transformacijom filmske projekcije u fizički prostor, odnosno, funkcionira kao pokušaj transformacije planarnog prostora filmskog platna u beskonačni prsten Cinéorame Grimoin-Sansona pomoću mehaničke rotacije.

Iduća izložba otvara se 17.6., također u Galeriji Kluba Kocka. Umjetnica Liliana Zeić (Piskorska) predstavit će se s izložbom naziva Sourcebook. Sourcebook je projekt koji umjetnica razvija od 2020. godine kao arhiv poljske ne-normativne povijesti žena. To je arhiv koji stvara i okuplja dokumente queer žena, lezbijki u svim identitetskim kategorijama, donosi razmišljanja o kvirštini, o separatizmu, o ljutnji i o ljubavi. S intenzijom da obuzme posjetitelja/cu i da tako ne-normativna povijest ne padne u zaborav.

Ovaj mjesec u Domu možete pogledati više predstava. Osim već spomenute predstave „O Rozoj Budućnosti“ na programu su i sljedeće predstave:
– 18.6. u Amfiteataru – plesna predstava Ni(z)zečju rupu
– 24.6. u Amfiteataru – “BAJKEri” – četiri klasične dječje bajke u izvedbi najmlađih polaznika Glumačkog studija kazališta PlayDrama: Crvenkapica, Snjeguljica, Ivica I Marica, Tri Praščića
– 24.6. u Amfiteataru – “HARMSIRANJE KROZ NOĆ” – kratke priče Danila Harmsa: Nestašni osigurač, Sudbina profesorove žene, Blagajnica
– 26.6. u Amfiteataru – “TIK TOK HARMS” – kratke priče Danila Harmsa: Hrabri jež, Sedam mačaka, Sonet, Simfonija (Početak vrlo lijepog ljetnog dana), Jednom su se lav, slon…, Slučajevi.

Do kraja mjeseca će se održati i više radionica: Stolarska radionica (7.6.), Radionica flamenca s Viktorijom Caktaš(11.6.), Ciklus radionica Svjesnost i pokret s Natašom Pavlov (26.6.), Radionica partnerske akrobatike (28.6.) i Hula hoop radionica (30.6.) s Cie Balades Perdues, cirkuskim duom partnerske akrobatike.

Festival mediteranskog filma Split i ove godine stiže na Plato Doma mladih kao jednu od lokacija na kojima će se prikazivati nikad više filmova. Ulaz na Plato je besplatan te nije potrebno preuzimanje ulaznica, a filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s engleskim titlovima.

Program 15. Festivala mediteranskog filma Split na Paltou Doma mladih
– 17.6. – Natjecateljski program stranih kratkometražnih filmova
– 18.6. – Natjecateljski program stranih kratkometražnih filmova
– 19.6. – Natjecateljski program stranih kratkometražnih filmova
– 20.6. – Kratki u gostima: Europska filmska akademija I. dio
– 21.6. – Kratki u gostima: Europska filmska akademija II. dio
– 22.6. – Kratki u gostima: FeKK – Međunarodni festival kratkog filma
– 23.6. – Kratki u gostima: Animafest Zagreb
– 24.6. – Kratki u gostima: Filmski festival Slobodna zona
– 25.6. – Kratki u gostima: Sarajevo Film Festival

Za kraj izdvojimo i kako će se u srijedu, 15.6., u 17 sati, u prostoru Razred održati Konferencija o kulturnim politikama s kandidatima za gradonačelnika Grada Splita. Važna je to i aktualna tema pred predstojeće izbore.

Cijeli program pratite na stranici dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.