Hrvatska, Nekategorizirano

Radio Student velikim koncertom u Močvari slavi 20. rođendan, 26. 11.2016.

P-H20161117013030Velikim rođendanskim koncertom 26. studenoga u Močvari započinje ciklus proslave dvadesete obljetnice Radio Studenta, prve neprofitne studentske radijske postaje u Hrvatskoj.

Pod motom „Radio koji nije za svakoga“, ta je postaja postala prepoznatljiva po specifičnom glazbenom odabiru urednika i osigurala joj kultnu reputaciju kod slušatelja, ističe se u priopćenju kojim Radio Studenta najavljuju početak velike rođendanske proslave.

Proslava 20. rođendana Radio Studenta trajat će do ljeta i uključivati brojne izložbe, koncerte, tribine i izdavaštvo.

Projekt ove neprofitne radijske postaje, zamišljene za izobrazbu studenata novinarstva, tijekom godina se usmjerio na teme koje nisu dovoljno zastupljene u programima većine radija, a promiču vrijednosti poput ljudskih prava, tolerancije, nenasilja, ravnopravnosti i ekologije.

U proizvodnji šezdesetak glazbenih i govornih emisija sudjeluje gotovo stotinu pedeset suradnika, a rad na Radio Studentu, premda volonterski, omogućuje im je potrebna znanja i iskustvo nakon kojega mnogi pronađu svoje prvo zaposlenje u medijima. Prošle godine samostalno su proizvedene i emitirane 3323 radijske emisije. Emisije Studomat i Homo Politicus dobitnice su Posebne rektorove nagrade, a sam Radio Student dobitnik je nagrade za Najbolji audio image.

Uz edukaciju budućih radijskih novinara koju sustavno provodi programom RADIOnica i uskom povezanošću sa kolegijem Radio Fakulteta političkih znanosti, u Radio Studentu ističu da se od ostalih radijskih postaja razlikuju po društveno angažiranom programskom usmjerenju i poticanju medijske pismenosti. Napominju i da je proizvodnja sadržaja od javnog interesa dio njihova cjelokupnog identiteta i svojevrsna misija, čime se, kažu, uvelike razlikuje od komercijalnih radio postaja.

Osim programom, Radio Student se ističe kontinuiranim uvođenjem tehničkih inovacija. Tako je Radio Student prvi u Hrvatskoj još 2004. godine uveo streaming koristeći AAC/AAC+ format, te time bitno povećao kvalitetu zvuka za naše on-line slušatelje. Radio Student bio je prvi radio u Hrvatskoj i među prvima u svijetu koji se mogao slušati na tadašnjim ‘pametnim’ telefonima. Režija je unaprijeđena s audio-over-IP miksetom 2011. godine kako bi studenti bili pripremljeni za korištenje budućih tehnologija. Danas, šest godina kasnije, audio-over-IP standard je ne samo u radijskom nego i u televizijskom svijetu. Ukupno 15 godina Radio Student emitira i video stream iz režije i studija u čemu je pionir ispred puno većih radio stanica poput Hrvatskog radija, kao i svih komercijalnih radio stanica. Unatrag dvije godine sve realizirane emisije dostupne su kao podcasti za slušanje na zahtjev putem web stranice Radio Studenta čime je završen proces organiziranja Radio Studenta kao multimedijske platforme.

Na rođendanskom koncetru u Močvari, 26. studenoga, nastupit će bendovi Biciklić, Porto Morto, Chui i ESC Life, uz Radio Student DJ-eve Ivana Krželja, Bojana Bojkova i Shdw Kd. (HINA)