Hrvatska, Nekategorizirano

Ministrica Obuljen odbacuje optužbe vezane uz natječaj za Razvoj medija zajednice

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ua
foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ua

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kategorički je u utorak u Bruxellesu odbacila optužbe da su ona osobno i Ministarstvo kulture odgovorni za kašnjenje natječaja za raspodjelu novca iz Europskog socijalnog fonda za medije zajednice.

“Šokirana sam takvim tvrdnjama. Kada sam preuzela resor u kojem radim niti jedan od četiri natječaja nije ni u nacrtu bio pripremljen. Ove smo godine uspjeli provesti dva natječaja Kultura i kultura za mlade i Kultura 54+. Pitanje je dana kada će biti raspisan natječaj Kultura u centru, a četvrti je na redu natječaj Mediji zajednice. Stoga su takve interpretacije krajnje neutemeljene”, odgovorila je ministrica Obuljen Koržinek na novinarsko pitanje da komentira tvrdnje neprofitnih medija po kojima bi ona radije da se novac vrati u Bruxelles, nego da ode nezavisnim medijima.

“Ništa od toga nije istina i uopće ne razumijem čemu takav pritisak i iznošenje neistinitih informacija u javnost”, dodala je.

Cilj programa Razvoj medija zajednice, vrijednog preko 30 milijuna kuna, od čega 85 posto dolazi iz Europskog socijalnog fonda, jest socijalno uključivanje ranjivih skupina kroz povećanje njihove vidljivosti i aktivno sudjelovanje u stvaranju medijskog sadržaja.

Ministrica Obuljen-Koržinek u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

Ministrica je najavila da će u srijedu, kada počinju dani elektroničkih medija, jasno iznijeti što se i koliko radi na natječajima.

Rekla je da je ranije načelno bilo planirano da se natječaj za Medije zajednice raspiše do kraja ove godine, ali da su se natječaji morali raspisivati određenim redoslijedom po kojem je taj četvrti po redu i koji će vjerojatno biti raspisan negdje u veljači ili ožujku sljedeće godine. Kazala je da je riječ o kašnjenju od dva do tri mjeseca, što je minorno s obzirom da se “tri godine ranije nije radilo ništa”.

Ministrica je rekla da u razradi natječaja ne može biti nikakve distinkcije između komercijalnih i neprofitnih medija. “Stvarno me čudi, pogotovo što Hrvatsko novinarsko društvo, koje je bilo uključeno u rad, da sudjeluje u takvim informacijama”, rekla je ministrica. (Hina)