Aktualno, Nekategorizirano

Raspisan natječaj za Festival prvih, na temu ‘nestalne ljubavi’

Umjetnička organizacija Studio Artless raspisala je natječaj za prijavu radova za 17. Festival prvih, koji će se održati u KNAP-u, Centru kulture na Peščenici, od 14. do 18. listopada na temu “Nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa”.

Prijave na natječaj, s opisom rada, kratkom biografijom autora i kontaktom mogu se slati na festivalprvih@gmail.com do 23. kolovoza. Radovi mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor u tom mediju radi prvi put.

Organizatori kažu da su ih za središnju temu 17. Festivala prvih inspirirale teze i razmišljanja poljsko-britanskog sociologa i teoretičara Zygmunta Baumana te britanskog sociologa Anthonyja Giddensa koji s različitih analitičkih pozicija razmatraju međuljudske, osobito ljubavne odnose.

“Uočavajući suvremene tendencije Bauman današnje društveno okruženje označava metaforom tekuće modernosti, koja obilježava stalnu promjenu u svim sferama društva, a osobito u međuljudskim odnosima”, stoji u najavi natječaja.

Giddens pak u raspravi o transformaciji intimnosti u aspektima spolnosti, ljubavi i erotici, međuljudske partnerske odnose promatra kroz drugačiju prizmu i smatra kako su procesi demokratizacije odnosa između pojedinaca u javnoj sferi doveli do promjena u partnerskim odnosima.

“Tradicionalna romantična ljubav pretpostavljala je povezanost temeljenu na obvezi, dužnosti i ekonomskoj ovisnosti ‘dok nas smrt ne rastavi’. Modernu ljubav odlikuje prolaznost i fleksibilnost bez trajnije povezanosti, iako može biti dublje intimna, temeljena na bliskosti i emocijama, traje dok zadovoljava oba partnera i nije isključivo monogamna”, napominje se.

Te će postavke biti polazne točke za pokrenuti mogućnost istraživačkog, stvaralačkog i kritičkog umjetničkog odgovora, te kreativno razmatranje suvremenih ljubavnih odnosa.

Umjetnici će pokušati odgovoriti na pitanja kako umjetnička imaginacija reagira na postavljene teze, jesu li one točne i koliko te postoje li autori, umjetnici i teoretičari koji misle drugačije i imaju specifična osobna iskustva.

Festival prvih pokrenuo je 2003. multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957.– 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila.

Dosadašnje teme bile su: reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku, izmišljanje tradicije, doba praznine.