Aktivizam, Nekategorizirano

Razmjena mladih “Stop, drop and role!”

Logo_Stop, drop&role!Razmjena mladih “Stop, drop and role!” održat će se u Šibeniku od 6. do 15. travnja 2019., a okupit će 36 mladih iz 6 zemalja: Hrvatske, Portugala, Italije, Rumunjske, Bugarske i Makedonije kako bi istražili i prošili znanje o klimatskim promjenama i požarima u prirodi.

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Ljudi su napravili puno štete za okoliš zbog čega se suočavamo sa sve češćim prirodnim katastrofama. Znanstvenici smatraju kako klimatske promjene povećavaju vjerojatnost izbijanja požara, kao i njihov intenzitet. Požari su posljednjih nekoliko desetljeća izazvali ogromne štete za okoliš, ali i gubitke ljudskih života. Nažalost, u većini slučajeva požari su nastali ljudskom nepažnjom ili namjerom.

Prevencija je ključna stvar u rješavanju problema požara. Kroz projekt ćemo težiti podizanju svijesti o požarima, uzrocima, sprječavanju, utjecaju na okoliš, te što učiniti u slučaju požara. O tim temama upoznat će nas iz „prve ruke“ Javna vatrogasna postrojba Šibenik i šumarija Split. Također, bit će organizirane radionice prve pomoći u prirodi od strane Crvenog križa.

Kroz neformalne metode, sudionici će vježbati timski rad, javni nastup, prezentacijske, organizacijske i kreativne vještine koje će im pružiti osjećaj zadovoljstva. Uz to, organizacijom nacionalnih večeri i svakodnevnom suradnjom, potaknut ćemo ih na razvijanje međusobne tolerancije, te poštivanje različitih tradicija i kultura. Također, želja nam je potaknuti mlade da se uključe i aktivno sudjeluju u društvu. Tako će sudionici razmjene biti pozvani da pomognu lokalnoj zajednici akcijom čišćenja, te će otvoriti modernu izložbu u Katoličkoj osnovnoj, školi Šibenik u obliku kampanje podizanja svijesti.

Aktivno sudjelovanje mladih u zaštiti okoliša od velike je važnosti jer okoliš ne poznaje granice i samo međunarodna suradnja može dovesti do njegova očuvanja. Kroz projekt će sudionici shvatiti koliko pojedinačnim djelovanjem mogu doprinijeti očuvanju okoliša, te će razumjeti moto “mislite globalno – djelujte lokalno”. (Argonauta)