Hrvatska, Nekategorizirano

Argonauta: Edukativni izlet mladih u okolicu Splita, područja izgorjela u požaru

56922920_413089022807375_6494308830103470080_nU tijeku još jedna razmjena mladih pod nazivom „Stop, drop and role!“. Udruga Argonauta i grad Šibenik ugostili su 36 mladih iz 6 zemalja kako bi ih educirali o klimatskim promjenama i požarima u prirodi. Uz to, jedan od glavnih ciljeva razmjene je i razvijanje međunarodne tolerancije i poštivanja jer klimatske promjene i šumski požari ne poznaju granice i samo se zajedničkim snagama može očuvati i spasiti ono što nam je priroda dala, priopćila je udruga Argonauta.

Stoga smo u sklopu programa u utorak, 9. travnja 2019. mladima priuštili kvalitetan edukativni izlet na područja Korešnice između Splita i Solina, koje je prošle godine izgorjelo u požarnoj katastrofi. Tamo su nas dočekali stručnjaci iz Šumarije Split, te su nas „iz prve ruke“ upoznali s tradicijom prirodnog gospodarenja hrvatskim šumama i karakteristikama mediteranskih šuma.

Na terenu su nam pokazali posljedice katastrofalnog požara neviđenih razmjera koji je 2017. godine pogodio okolicu Splita.

Također, objasnili su nam radove na sanaciji opožarenih površina, te mjere zaštite šuma od požara. Ipak, najviše se govorilo o „problemu“ pošumljavanja kontroverznim alepskim borom kojeg šumari tako „vole“. Na kraju smo zaključili da nije problem u alepskom boru, jer svako stablo gori, već u pojedincima koji pale šumu, te ne dopuštaju da alepski bor odradi svoj pionirski posao do kraja i tako omogući razvoj klimatogenim vrstama (hrast crnika i hrast medunac).

Ovim putem vas pozivamo i na otvorenje moderne umjetničke izložbe u Katoličkoj osnovnoj školi u petak, 12. travnja 2019. u 12:30. Cilj izložbe je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o klimatskim promjenama i požarima u prirodi, te o važnosti sprečavanja šumskih požara. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 17.04.2019.