Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Argonauta najavljuje predstavu ‘More je živo’

DSC_0801-Medium-1024x683Udruga Argonauta izvedbom predstave ‘More je živo’ provodi edukaciju djece o važnosti zaštite prirode i očuvanja morske bioraznolikosti. Cilj im je poticati ekološku osviještenost djece od ranog djetinjstva, a ovom predstavom žele poručiti da svako dijete od malih nogu može biti kao ribica Dobrica – zaštitnik mora i okoliša u kojem živimo.

Udruga Argonauta je u provedbi petog izdanja projekta „Kornati – važno je o moru znati“ koji za cilj ima jačanje svijesti o vrijednosti prirode, specifično Kornatskog otočja, kroz tri različite komponente: edukacijske izlete/programe, izvođenje edukativno-ekoloških lutkarskih predstava na temu biološke raznolikosti i zaštite mora te vođenje tjedne izvanškolske aktivnosti za djecu osnovnoškolske dobi pod nazivom „Murterska eko-patrola“. Projekt financiran Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Jedna od komponenti projekta je i izvođenje edukativno-ekološke lutkarske predstave „More je živo“, a upravo je predstava – alat, kojim se predškolskoj i djeci prvih razreda osnovne škole želi na interesantan i zanimljiv način približiti tema zaštite prirode i važnosti očuvanja morske bioraznolikosti. Premijera predstave „More je živo“ održana je 20. ožujka 2019. u dječjem vrtiću „Biograd“ u Biogradu na moru, a djeca su se upoznala sa zanimljivim svijetom podmorja kroz kazalište sijena i razgovor između ribice Dobrice, djevojčice Ane, dječaka Petra i dida.

Predstava je do sada održana u dječjem vrtiću u Biogradu na moru , u Betini i u Jezerima, a organizatori najavljuju da će se održati i u Šibeniku, 27. ožujka 2019. u dječjem vrtiću „Osmijeh“.

O predstavi:

Ribica Dobrica odlučno se zaputila na putovanje do morskih špilja gdje želi pronaći crvene koralje kojima bi se okitila i time postala najljepša riba u moru. U njezinom putovanju do crvenih koralja, pogledom je prate djevojčica Ana i dječak Petar koje upoznaje s raznim bogatstvima koje more krije – morskim dnom, morskim travama tj. plućima mora, pješčanim dnom, raznim puževima, rakovima, školjkama, meduzama i drugim živim bićima. Ribica u konačnici dolazi do crvenih koralja, ali mijenja mišljenje o tome da ih otkida. Zašto? Jer joj je hobotnica – čuvarica koralja, objasnila njihovu važnost i važnost očuvanja morskog okoliša. Ribica nakon svoje pustolovine, shvaća pravu vrijednost crvenih koralja i morske bioraznolikosti te odlučno postaje zaštitnica mora. (Argonauta)