Hrvatska, Nekategorizirano

Sisak: Mali Romi pjevali s Gabi Novak "Bubamarca"

Sisak 10.02. 2016 Djeca u integriranom vrtiću Sisak Novi igraju se sa didaktičnim igračkama koje su kreirali odgajatelji vrtića... Ovo je šareni glazbeni instrumentkoji daje različite zvukove u ovisnosti o napunjenosti boce
Sisak 10.02. 2016
Djeca u integriranom vrtiću Sisak Novi igraju se sa didaktičnim igračkama koje su kreirali odgajatelji vrtića… Ovo je šareni glazbeni instrument koji daje različite zvukove u ovisnosti o napunjenosti boce

Kako bi se uvjerile u rezultate akcije “Sisačka šarena inkluzija”, koja se provodi u nekoliko dječjih vrtića i osnovnih škola, u Sisku su u četvrtak boravile višegodišnja ambasadorica i donatorica UNICEF-a Gabi Novak i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić, a mali su Romi tom prigodom otpjevali pjesme na hrvatskome i romskom jeziku.
Svrha je akcije u kojoj su Grad Sisak i UNICEF partneri da se u ustanovama koje pohađaju i djeca iz romske zajednice omogući ravnopravan pristup kvalitetnim programima odgoja i obrazovanja.
U Dječjem vrtiću “Sisak Novi”, gdje je među 610 polaznika čak 37 malih Roma, ali i veći broj Bošnjaka i pripadnika drugih nacionalnih manjina, gošće su se upoznale s programima i aktivnostima najmlađih, a nakon što su im se predstavili članovi pjevačke, folklorne, likovne i drugih sekcija, mali Romi su otpjevali pjesme na hrvatskome i romskom jeziku.

“Fascinirana sam organizacijom, aktivnostima i brigom za djecu koju sam ovdje vidjela. I ranije smo Arsen i ja često obilazili vrtiće, kojima je Arsen posvetio i dio svog glazbenog opusa. Divim se ljudima koji tako uspješno rade s djecom. Ovo mora biti primjer i drugim sredinama kako se radi. Zajedno s djecom zapjevala sam Bubamarca”, rekla je Gabi Novak.

Valentina Otmačić je istaknula da UNICEF prepoznaje Sisak kao primjer dobre prakse te je najavila nastavak suradnje.
U pratnji gošći bila je i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček, koja je rekla da Grad mnogo ulaže u programe odgoja i obrazovanja koje bi bilo dobro primijeniti i u drugim sredinama.
Ravnateljica vrtića Ljubica Ivšić, koja je podsjetila da je “Sisačka šarena inkluzija” već treći sličan program koji se provodi u vrtiću, uručila je gošćama likovne radove njegovih polaznika.
Istodobno s predstavnicama UNICEF-a u sisačkome dječjem vrtiću bilo je i izaslanstvo Turske s kojom ta ustanova duže surađuje. Ovaj put bilo je riječi o pomoći u opremanju vrtića.
Ambasadorica UNICEF-a Gabi Novak i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić u četvrtak su posjetile i Područnu školu Hrastelnicu, koju polazi veći broj malih Roma.