Hrvatska, Nekategorizirano

Slonjšak: Nema pomaka u poboljšanju sustava podrške osobama s autizmom

P-H20170331068207U povodu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je u petak da niti dvije godine nakon što je Sabor prihvatio zaključke iz Posebnog izvješća o zaštiti prava osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra nema nikakvih pomaka u poboljšanju sustava podrške osobama i djeci s autizmom, pa je pozvala Vladu i Sabor da ponovno razmotre izvješće i počnu provoditi zaključke.

“Do sada se nije započelo s implementacijom Nacionalnog okvira za rani probir i dijagnostiku autizma, nije nastavljena niti dovršena reorganizacija Centra za autizam Zagreb u smislu odvajanja podružnica u Rijeci i Splitu, niti u smislu uspostave ustanove u sustavu socijalne skrbi, čime bi se zakonski regulirao status osoba starijih od 21 godine i omogućila provedba stručnih rehabilitacijskih postupaka djece rane dobi i odraslih osoba”, upozorila je Slonjšak u priopćenju.

Osim toga, tek će se vidjeti hoće li Osijek napokon dobiti Centar za podršku djeci i odraslim osobama s autizmom, kako bi i to područje Hrvatske dobilo barem jednu središnju instituciju za podršku djeci i odraslim osobama s autizmom.

Nakon više desetljeća bezuspješnih nastojanja da se uspostavi cjeloviti sustav skrbi za djecu i odrasle osobe s autizmom, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom apelira da se uspostavi kvalitetan sustav usmjeren na odgojno-obrazovne, socijalno-zdravstvene i rehabilitacijske potrebe djece, mladih i odraslih s autizmom na cijelom prostoru Hrvatske. (Hina)