Aktualno

Splitski Dom mladih – bogat program besplatnih radionica u siječnju

Splitski Dom mladih i ovaj mjesec ima novi, sjajan program, no prvo ćemo se osvrnuti na prošlogodišnji program. Tijekom prošle godine u Domu mladih je održano preko 290 različitih edukacijskih programa (radionica, seminara, predavanja…), više od 90 glazbenih programa/koncerta, 60 filmskih večeri, preko 40 izložbi i 40 predstava/izvedbi te cjelogodišnji program različitih treninga, ali i još mnoštvo drugih događanja. Održano je i 15 festivala s preko 100 različitih aktivnosti: Platformat, Ispod bine, Pričigin, Festival mediteranskog filma, Splitski filmski festival, St-art festival autorske glazbe, Smotra XII., Festival neobičnih obitelji, Include festival, qFEST, Zlostavljanje fest, Phoenix festival, Split Calling, Cyan festival i Dalmatia film festival. Ove impresivne brojke najbolje dočaravaju količinu programa koju Dom mladih nudi. I u novoj godini planiraju se brojni programi, a sada donosimo pregled programa do kraja siječnja.

Utorak 10.1. je zadnji rok da se prijavite na besplatnu KLFM Radio školu 2024 koja će se održati od 15. do 17. siječnja. Radio škola je namijenjena svima koji žele saznati kako funkcionira ili se sami uključiti u program community streaming radija. Za zainteresirane je nakon škole otvorena mogućnost pridruživanja maloj radio zajednici volontera te sudjelovanje u radu radija KLFM (tehnika, realizacija programa, autorske emisije, organizacija i dr.). Predznanje nije potrebno, samo dobra volja i ljubav prema radiju.

U siječnju se nastavlja ciklus vikend radionica suvremenog plesa i pokreta Zimski release. Datumi za ovaj mjesec su vikendi 13. i 14. te 20. i 21.1. Tijekom ciklusa upoznat ćete se s osnovama suvremenog plesa kombinirajući ih s elementima somatskih metoda (Feldenkrais, BMC, Yoga), uključujući i improvizacijske vještine. Namjera je postići lakoću, mekoću i fluidnost kretanja, bilo u dodiru s podom, ali i u prostoru kroz niz pažljivo strukturiranih tjelesnih sekvenci. Radionica je namijenjena svima koji žele iskusiti tjelesni rad na podu (floorwork), upoznati ili otkriti nov način funkcioniranja tijela u pokretu ili pak drugačije poimanje plesnog tijela. Voditeljica je Kristina Lovrić.

Krajem mjeseca, tijekom vikenda 27. i 28. 1. Cirkus Kolektiv će održati radionicu kontorcionizma za početnike. Riječ je o cirkuskoj vještini ekstremne fleksibilnosti (poznatijoj kao ljudi od gume). Radionica se sastoji od zagrijavanja kroz vježbe snage, osnova stojeva na rukama, glavi i laktovima te vježbi istezanja (aktivne i pasivne fleksibilnosti). Voditeljica je Jozica Javorčić.

Iz bogatog edukacijskog programa izdvajamo još i: Edukido edukaciju s legićima (10., 24., 31.1.), Cjelogodišnji seminar alternacije (12., 19. i 26.1.), Nediljom u šest: Radionice društvenih plesova (14., 21. i 28.1.), Ciklus 4 / Svjesnost i pokret: Spiralni tok (21.1.), Aktivnosti za mlade (20. i 27.1.).

Nakon kraće zimske pauze, u petak 19. siječnja, klub Kocka ponovno otvara svoja vrata, a prvi program za ovu godinu je Prednjačenje, mnogima omiljen program koji donosi od techno do trap glazbe. Sutradan, u subotu 20.1. na Kockinu pozornicu dolaze lokalni asevi Sila nečista i Buža sa punk rock/ska/rokenrol zvukovima koji će starima vratiti mladost, a mladima ludost. Krajem mjeseca (petak 26.1.) poslušajte već prepoznate rokere – Splitters, koji su nastupali na Dori, a nastupat će i ove godine s autorskom pjesmom „Otkad te sanjam“. Uz njih na pozornici će se naći i omiljeni alt rock band La Volpe. U subotu 27.1. HC Punk program Otpor Ulice dovodi karlovačku ekipu: Left to Starve i Drown. Left to Starve servira zvukove koji spajaju punk i masni doom metal, dok se Drownov zvuk prostire od alternative i punka pa do grungea.

U subotu 25.1. u Galeriji kluba Kocka će se održati još jedna Popravljaonica na kojoj se zajedno popravljaju odjeća i elektroničkih uređaja, ali i sve što popraviti možemo jedni drugima bilo materijalno ili nematerijalno. Na isti dan kada se održava Popravljaonica, u Kocki se organizira svima već poznati Bazar, na kojem se razmjenjuju rabljene stvari. Možete doći i uz koju donaciju i naći sebi nešto prikladno.

Ovo je samo dio programa do kraja siječnja, a cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih. Tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

 

Fotografije: Damira Kalajžić, Vanessa Barač, PDM

Natalija Borjan

voditeljica promotivnih i programskih aktivnosti Doma mladih Split

Platforma doma mladih

program@pdm.hr

098 676 849