Aktualno, Nekategorizirano

Suzbijanje diskriminacije u medijskom izvještavanju

mediji_crRadionicu za novinarke i novinare, urednike i urednice te studente i studentice novinarstva „Suzbijanje diskriminacije u medijskom izvještavanju“ organiziraju Centar za mirovne studije, Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ured Pučke pravobraniteljice i Hrvatsko novinarsko društvo.

– U vremenu hiperprodukcije vijesti često je teško zastati, razmisliti i uvažiti etičke standarde novinarstva. Ipak, zakonske odredbe na to nas obavezuju. Koje su to odredbe, te kako ih primjenjivati pitanja su na koje će nam odgovore tijekom prve radionice, u petak 13. listopada, dati Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ured pučke pravobraniteljice i Vijeće za elektroničke medije. Također, odgovorit će nam na pitanja kome se možemo obratiti kada smo svjedoci diskriminacije, te kako prenositi teme koje su vezane za marginalizirane društvene skupine.

Druge dvije radionice bit će posvećene konkretnom medijskom sadržaju, analizi postojećih medijskih sadržaja te produkciji novih. Održat će se u subotu 28. listopada i u subotu 11. studenoga 2017. godine.

Radionice će voditi dvije novinarke koje su prepoznate po svom profesionalnom praćenju tema vezanih uz diskriminaciju i ljudska prava, Barbara Matejčić, s novinarskim iskustvom u tiskanim medijima i na web portalima te televizijska novinarka Nataša Ban Leskovar.

Tijekom druge radionice, u subotu 28. listopada, analizirat ćemo pozitivne i negativne primjere postojećih pisanih i audiovizualnih medijskih sadržaja te razgovarati na koji način pristupati temama koje se tiču marginaliziranih društvenih skupina.

Na trećoj radionici u subotu, 11. studenoga, polaznici i polaznice donijet će sadržaje koje su sami pripremili, a koji se tiču marginaliziranih ili diskriminiranih društvenih skupina te će ti sadržaji biti analizirani u skladu s etičkim načelima u novinarstvu.

Svi sudionici koji budu sudjelovali na sve tri radionice dobiti će potvrdu o završenoj edukaciji.

Edukacija je financirana iz projekta „Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj – MIND THE GAP“, a svim sudionicima/ama je tijekom radionice osigurano osvježenje i ručak. Polaznicima i polaznicama edukacije koje dolaze izvan Zagreba, osiguravamo smještaj i putne troškove prijevoza. Prijave za radionicu zaprimamo do ponedjeljka, 9. listopada, na lovorka.sosic@cms.hr.