Hrvatska, Nekategorizirano

Svečano otvoren Društveno kulturni centar u Petrinji

Foto: NZRCD

Petrinjska  udruga IKS, koja se bavi aktivnostima mladih i koja je dvije godine bila bez vlastitog prostora, dobila je zahvaljujući pomoći Ureda UNICEF-a za Hrvatsku privremeni prostor za svoj Društveno kulturni centar, koji je u četvrtak svečano otvoren.

Centar će odsad djelovati u modularnom objektu sastavljenom od devet kontejnera, gdje će Udruga IKS uz podršku partnera nastaviti provoditi aktivnosti volontiranja, međunarodne razmjene mladih, kulturnih i društvenih događanja, te građanskog angažmana mladih usmjerenog rješavanju lokalnih problema.

Osim toga, Društveno kulturni centar (DKC) mladima će omogućiti prostor za učenje i aktivnosti u slobodno vrijeme, osobni razvoj te razne programe izgradnje vještina. Služit će i kao uredski prostor, prostor za radionice i mjesto okupljanja mladih volontera i drugih udruga mladih iz Sisačko-moslavačke županije.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić napomenula je da Udruga IKS pomaže mladima s potresom pogođenog područja kako bi imali svoje mjesto za okupljanje, ali i kreiranje novih sadržaja.

“Udruga IKS jedna je od rijetkih na području ove županije koja se bavi mladima i pruža im podršku u svim neformalnim sadržajima koji nisu vezani uz obrazovanje. Kroz udrugu prolaze i mladi iz inozemstva kroz program Europskog programa solidarnosti, koji su i neposredno nakon potresa pomagali Petrinjcima”, rekla je Josić.

Napomenula je da u Petrinji, kao ruralnom dijelu Županije i Hrvatske, gdje je starije stanovništvo, mladi imaju veće potrebe u svemu što rade. Dodala je da je Središnji državni ured sufinancirao program udruge i poticao lokalnu zajednicu da aktivira mlade istaknuvši da se na taj način nastoji zadržati mlade, kojima treba pružiti kvalitetno obrazovanje, ali i kvalitetan društveni život.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo rekla je da je njezin Ured želio dati svoj doprinos za mlade ljude i djecu koji više nisu imali prostora za sastajanje. Mnogo je toga Sisačko-moslavačka županija propatila u ovom potresu, pa je Ured odlučio pomoći u stvaranju mjesta za aktivnosti mladih, dodala je.

Izvršna direktorica Udruge IKS Tamara Jovičić zahvalila je uz mnogo emocija svim donatorima i suradnicima, napomenuvši da DKC za Petrinju mnogo znači te da ideja o aktivnostima postoji još od 2014. godine, kada je dio sada urušene zgrade stavljen u funkciju potreba novih sadržaja zajednice.

“Nažalost, zgrada je srušena, ali nije srušena energija koja je gradila našu ideju. I evo, kroz gotovo dvije godine, uspjeli smo uspostaviti ovakvo mjesto kao žarište građanskih inicijativa”, rekla je Jovičić te dodala da je DKC model koji tek treba uspostaviti – javno-civilno partnerstvo, gdje ima mjesta za sve društvene i kulturne potrebe građana.

Projekt DKC-a podržali su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija u Sisku, Sisačko-moslavačka županija, Grad Petrinja, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Agencija za mobilnost i programe EU, Ured za udruge Vlade RH, Ravnateljstvo civilne zaštite RH, kao i brojni privatni i poslovni donatori kroz crowdfunding kampanju “Zajednica u centru – da imam gdje živjeti”. (Hina)