Aktualno, Nekategorizirano

Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10.10., Cvjetni trg, 12 sati

Kampanju je pokrenula inicijativa BoliMe, nastala u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji
Kampanju je pokrenula inicijativa BoliMe, nastala u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, drugu godinu za redom, inicijativa BoliMe, nastala u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji, pokreće kampanju Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih.

Inicijativa BoliMe, uz potporu bio&bio, u suradnji s udrugama CroMSIC(Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovat će na nekoliko platformi: javna interaktivna instalacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija, a cilj joj je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.

U ponedjeljak, 10. listopada 2016. u 12 sati, na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, organizirat će se centralno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljanjem javne interaktivne instalacije, projekt dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka:

Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.

Instalacija nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene. Ona je poziv na istraživanje unutarnjih zbivanja, osvještavanja i prepoznavanja vlastitih emocija. Primarni je cilj ove instalacije poticanje društvenog dijaloga, podizanje svijesti o važnosti brige i ulaganja u mentalno zdravlje. Svrha je upoznavanje javnosti s mogućnostima skrbi o svom mentalnom zdravlju, ali i važnosti medijskog komuniciranja o prakticiranju prve pomoći za mentalno zdravlje.

Mentalno zdravlje zahtijeva novi, interdisciplinarni pristup, poboljšanu suradnju zajednice (obrazovnih ustanova, obitelji, društva i institucija) te kritičko propitivanje trenutnoga angažmana društva i države na području mentalnog zdravlja. Ova inicijativa prva je ovakvog karaktera u Hrvatskoj, a s obzirom na važnost teme i neophodnom komuniciranju o istoj, nadamo se da će Inicijativa BoliMe i drugu godinu za redom naići na pozitivan odjek u javnosti.

Detalje pratite na FB eventu.