Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Tjedan 99 crvenih intervencija u javnom prostoru

tjedan_cr– Važno je osvijestiti da bi svaka zabrana pobačaja, nastavak zloupotrebe instituta priziva savjesti rezultirao rizikom za zdravlje i smrtnost žena, koje su prinuđene pobačaj vršiti van ovlaštenih zdravstvenih ustanova. Želimo podsjetiti da su žene nositeljice života! Žene su život! One su te koje jedine mogu odlučivati o tome hoće li i kada rađati djecu. Prava žena su univerzalna i ne mogu i ne smiju biti podređena obitelji niti opterećena religijskim i kulturološkim vrijednostima. Žene su se za svoja prava izborile i ne pristaju na povratak 100 godina unatrag – poručuje Mirjana Kučer iz udruge Domine, prenosi Libela.

Tjedan 99 crvenih intervencija provodi se u okviru akcije Mjesečnica – 28 dana aktivističko – umjetničke intervencije u javni prostor. 99 intervencija simbolično predstavlja 99 godina ženskog pokreta u Splitu, a akcija traje od 13. do 20. svibnja. Na vješalicama od žice, koje su nekad ženama služile za vršenje pobačaja su napisane poruke koje upozoravaju na važnost poštivanja prava žena na besplatan, siguran i dostupan pobačaj i našu spremnost da svoja prava obranimo. Neke od poslanih poruka su: Neprekinuta nit ženskog otpor;  Za život se ne hoda, život se živi; Doniraj bubreg; Ja sam život; Besplatan, siguran, dostupan; Ja sam odlučila; Mi znamo što hoćemo… U crvenim i rozim kuverticama su poruke izvučene iz teksta koji opisuje kako su nekad, prije nego je pobačaj bio dostupan i legalan, dakle  pred Drugi svjetski rat, žene u Slavoniji vršile pobačaj (Nada Sremec, Nismo mi krive. Kako živi narod, Gospodarska sloga, Zagreb 1940). “Tekst smo preradile i poruke iskoristile u našem performansu “Strah od pletenja”, koji se bavi zlostavljanjem žena koje su se odlučile na pobačaj u splitskoj bolnici. Performans će biti izveden na završnom događaju zatvaranja ovogodišnje akcije #mjesečnica. Tako su se u malim kuvertama, obješene na stablima našle poruke: Smrt; Krv; Guščjim perom; Iglama za pletenje; U mraku; U Strahu; Samo da ostanem živa… Poruke na vješalicama i u kuvertama postavljene su na više lokacija u gradu (Đardin, campus, ispred rodilišta, na vidilici…)”, istaknula je Kučer. Akciju je podržao Queeranarchive koja će poruke tiskati na radionici sitotiska 15. i 16. svibnja u Klubu Kocka  i izložiti u javnom prostoru grada.

Akcija #mjesečnica je započela simboličnim puštanjem kondoma u zrak ispred HNK, na trgu Gaje Bulata, akcijom “Kondomi lete u nebo”, 23. travnja ove godine, čime se željeloi upozoriti na važnost prevencije i spolnog odgoja u školama kao preduvjeta za spolno odgovorno ponašanje mladih.