Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Zahtijevamo svima dostupan i besplatan pobačaj!

pobacaj_cr– Okupile smo se ovdje da kažemo DOSTA! Dosta lažnim moliteljima, dosta lažnim prizivima savjesti, dosta naplaćivanju medicinskih zahvata. Nismo žrtve, nego radnice. Nismo inkubatorice nacije, nego žene koje se bore za svoje reproduktivno zdravlje – poručile su aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava na večerašnjoj prosvjednoj akciji ‘Za besplatan i dostupan pobačaj’, prenosi Libela.

– Borba za reproduktivna prava koja ne uključuje zahtjev za besplatnim i javno dostupnim pobačajem tek je borba za privilegirane žene, koje raspolažu potrebnim resursima za korištenje ovog prava – rekle su. Akcija, koja se održala na Cvjetnom trgu u Zagrebu povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, okupila je oko 200 prosvjednika i prosvjednica, koji su zahtijevali “ne samo siguran i legalan, već svima dostupan i besplatan pobačaj”.

– Sve više žena radi na neodređeno, ima ugovore na par mjeseci ako uopće ima posao, podstanarke su i nemaju uvjete da slobodnu izaberu žele li pobaciti ili roditi. Borba za reproduktivna prava žena, odnosno pravo na prekid, ali i planiranje trudnoće, podrazumijeva borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku – poručilo se na Cvjetnom trgu.

Aktivistkinje su se osvrnule na izbacivanje pojma ‘rod’ iz Razvojne strategije Grada Zagreba i na novi prijedlog Obiteljskog zakona, koji je u međuvremenu povučen s javne rasprave, a koji je definirao obitelj i uveo obvezno savjetovanje prije razvoda.

– Osim što nas uvjeravaju da ne možemo sami odlučivati o razvodu, isto tako nas uvjeravaju da ne možemo donositi odluke o nastavku ili prekidu trudnoće. I sve to pod krinkom, kako kaže resorna ministrica, ‘zaštite obitelji, braka, djece’. Znamo što se dogodilo posljednji put kada se ‘štitio brak’ – izjavile su. Danas smo ovdje, poručile su, da obranimo ono što su već izborile naše bake.

 Tijekom akcije feministkinje su predstavile 6 teza o reproduktivnim pravima uz zahtijevanje hitne ratifikacije Istanbulske konvencije, javno dostupnog registra liječnika/ca koji prakticiraju priziv savjesti te ukidanja priziva savjesti, koji legalnu medicinsku uslugu pobačaja čini sve nedostupnijom.

Plakatima i proglasom Platforma je poručila sljedeće:

– Pravo na pobačaj nije samo žensko nego i klasno pitanje.

– Borbu za reproduktivna prava treba pozicionirati u okvire šire radničke i klasne borbe.

– Pravo na pobačaj nije samo pravna nego i ekonomska kategorija.

– Pravo na pobačaj nije samo pitanje legalnosti pobačaja nego i dostupnosti javnog zdravstva.

– Pravo na pobačaj nije samo pitanje osobnog nego i javnog dobra.

– Pravo na pobačaj nužno znači i širu borbu protiv kapitalističkog sustava.