Hrvatska, Nekategorizirano

Tribina: Osobe s invaliditetom – studiranje i zapošljavanje

Tribinu “Osobe s invaliditetom – studiranje i zapošljavanje” organizira Sveučilište u Zagrebu u povodu Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, prenosi Hina.

Skupom se želi pridonijeti osvještavanju javnosti i društva o položaju osoba s invaliditetom u sustavu visokoga obrazovanja te senzibilizirati i potaknuti sve dionike društva na sustavnu brigu i razvoj sustava podrške pri njihovom zapošljavanju.

Tribina će početi uvodnim govorima akademkinje Vide Demarin i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu Miljenka Šimprage, nakon čega će uvodno predavanje pod nazivom “Osobe s invaliditetom u visokom školstvu i zapošljavanju” održati savjetnica glavnoga direktora za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Milica Jovanović.

Na skupu će se održati i panel-rasprava u kojoj će sudjelovati voditeljica Ureda za studente Sveučilišta u Zagrebu Marijana Žitnik Sedak, tajnica Društva s cerebralnom i dječjom paralizom – Zagreb Zvjezdana Delić, Milica Jovanović iz HUP-a i Bojana Dražić iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb.

Svi oni progovorit će o temama i izazovima s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. Također, sudionici rasprave govorit će o zakonskim okvirima
te mogućnostima unaprjeđenja sustava podrške s ciljem punoga i učinkovitoga sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu, posebno u obrazovanju, ističu organizatori.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, kojega su proglasili Ujedinjeni narodi, obilježava se svake godine 3. prosinca kako bi se postigla jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom uključuje one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

“Sveučilište u Zagrebu aktivno će obilježiti ovaj dan organiziranjem tribine na temu osoba s invaliditetom uključenima u sustav visokoga školstva i njihovo zapošljavanje nakon završenoga fakulteta i razdoblja edukacije”, rekao je prorektor Miljenko Šimpraga.

Šimpraga: Na tribini i o prilagodbi sadržaja, modelima motivacije, ali i vršnjačkoj potpori

Istaknuo je da se tribinom i stručnom raspravom želi osvijestiti okolinu i društvo o položaju osoba s invaliditetom u sustavu visokoga školstva – koji su postupci upisa na fakultet i postoje li modeli motivacije, na koji se način prilagođava sadržaj, što je to vršnjačka potpora, što Sveučilište u Zagrebu čini po tom pitanju i kakvi su hrvatski zakoni, jesmo li napredovali u posljednjih desetak godina i slično.

Nadalje, napomenuo je Šimpraga, bitno je nastaviti brigu o samostalnom življenju osoba s invaliditetom i nakon završenoga obrazovanja, odnosno njihovom zapošljavanju i shodno tome postavlja se pitanje o funkcioniranju sustava podrške – funkcionira li sustav u potpunosti ili samo djelomično te koji su modeli poboljšanja, uzimajući u obzir činjenicu da vrlo mali broj osoba s invaliditetom radi nakon stečene visoke stručne spreme.

Također, iz perspektive hrvatskih poduzetnika bit će iznijeta određena iskustva te planovi za kvalitetnijom i većom integracijom osoba s invaliditetom u područje rada i zapošljavanja.

Tribinu “Osobe s invaliditetom – studiranje i zapošljavanje” zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske.

Skup se održava u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Tribina će se održati u utorak u auli Sveučilišta.