Aktualno, Nekategorizirano

Tribina „Svijet po mjeri djevojčica“

U utorak 3. prosinca od 17 sati u KIC-u, u sklopu Human Rights Film Festivala,  Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna organizira tribinu pod nazivom „Svijet po mjeri djevojčica“.

Nakon što se u listopadu u 15 gradova u Hrvatskoj prosvjedovalo protiv seksualnog nasilja nad djevojčicama i ženama kroz kampanju „Pravda za djevojčice“, na tribini će biti otvorene teme borbe protiv seksualnog nasilja s gošćama Juliom Santos iz Španjolske, Anom Campanile iz Italije, Tatjanom Nikolić iz Srbije te Josipom Tukarom i Paulom Zore iz Hrvatske, dok će je moderirati Jelena Veljača.

Nakon tribine bit će prikazan dokumentarac „Dogodilo se ovdje“ (It Happened Here, 2014), redateljice Marjorie Schwartz Nielsen, koji tematizira seksualno nasilje na kampusima u SAD-u. U navedenom dokumentarcu pet djevojaka svjedoči o vlastitom iskustvu seksualnog nasilja, ali i apatiji, nepovjerenju i posramljivanju nakon preživljavanja, te govore o tome kako su pronašle način da ipak ostvare promjenu.

Sudionice tribine govorit će o promjeni društvene svijesti o seksualnom nasilju, tj. o denormalizaciji seksualnog nasilja, npr. o činjenici da je silovanje u braku kriminalizirano tek od 70-ih godina, dok se distinkcija između spolnog odnosa bez pristanka i silovanja gubi tek u nekoliko posljednjih godina. Razgovarat će i o omasovljenju pokreta protiv seksualnog nasilja u globalnom kontekstu, jer se ova tema posljednjih godina probila u mainstream, među ostalim i masovnim prosvjedima u Meksiku, Španjolskoj, Indiji i mnogim drugim zemljama, dok se #MeToo pokret iz Hollywooda proširio diljem svijeta.  Osim toga, gošće će govoriti o političkim i društvenim posljedicama navedenih pokreta, o tome što se u međuvremenu promijenilo te koji se još uvjeti trebaju ostvariti da bi djevojčice.