Aktualno, Nekategorizirano

U Booksi poezija na živo: Martina Vidaić

U prvoj ovogodišnjoj tribini Poezija na živo u Booksi 18. veljače, u 19 sati, gostovat će pjesnikinja Martina Vidaić, koja će čitati tekstove iz neobjavljenog rukopisa radnog naslova’ Trg, tržnica, nož’ i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom.

Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Martina Vidaić rođena je u Zadru 1986. godine. Do sada je objavila tri zbirke pjesama: Era gmazova (2011.; nagrada Goran za mlade pjesnike), Tamni čovjek Birger (2016.; finale nagrade Janko Polić Kamov) i Mehanika peluda (2018.; nagrada Ivan Goran Kovačić). Pjesme su joj objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014., u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit – 18 poeti croati tineri (2017.), u njemačkoj antologiji mlađe europske poezije Grand Tour (Reisen durch die junge Lyrik Europas) (2019.), u antologiji Svjetlaci – hrvatsko pjesništvo trećega poraća (2019.), kao e-knjiga L’insopportabile delicatezza della polvere (2019.) te u relevantnim književnim časopisima. U svibnju 2019. izdala je prvi roman pod naslovom Anatomija štakora.

Booksin ciklus tribina Poezija na živo ugošćuje autorice i autore različitih poetika i pristupa pisanju s kojima se raspravlja o poeziji koja je u procesu stvaranja. S pjesnikinjama i pjesnicima se, polazeći od novog rukopisa, razgovara i o poetikama i pjesničkim svjetonazorima. (Hina)