Hrvatska, Nekategorizirano

Booksa u parku u utorak: “Odvalimo se poezijom – Black Lives Matter”

Književni klub Booksa ugostit će u utorak, 14. srpnja, u svojem programu Booksa u parku pjesnički događaj “Odvalimo se poezijom – Black Lives Matter”, posvećen književnostima i temama crnačkoga otpora.

“Potaknuti nedavnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama kada je stradao građanin George Floyd, nenaoružani crnac koji je umro nakon brutalne policijske intervencije u Minneapolisu, u organizaciji književnog kluba Bookse, pjesničke platforme Odvalimo se poezijom i Društva Afrikanaca u Hrvatskoj čitat ćemo poeziju otpora afro-američkih autorica i autora i razgovarati s gostima i prevoditeljima Vandom Mikšić i Deanom Trdakom“, stoji u najavi.

Program uključuje i čitanje fragmenata knjige “Bilježnica povratka u zavičaj” Aiméa Césairea (1913.-2008.).

Prvi književni tekst frankofonog pjesnika, pisca i političara rodom s Martinika, poema “Bilježnica povratka u zavičaj” (Cahier d’un retour au pays natal), za koju je nadahnuće dobio tijekom boravka u Šibeniku 1935., postala je himnom crnaštva, antikolonijalnog pokreta kojemu je, uz Senghora i Damasa, bio začetnik.

Studirao je u Parizu, bio zastupnik Martinika u francuskoj Narodnoj skupštini, a posmrtno je dobio mjesto u Panteonu. Autor je, između ostalog, “Rasprave o kolonijalizmu”. O značenju i poemi “Bilježnica povratka u zavičaj” voditeljica programa Sanja Baković razgovarat će s prevoditeljicom Vandom Mikšić.

Gost i prevoditelj s portugalskog jezika Dean Trdak čitalačkoj će publici Bookse približiti neke afričke i južnoameričke autorice i autore portugalskog govornog područja čije su poetike sadržajno prožete temom otpora crnačkog svijeta.

Članovi Društva Afrikanaca u Hrvatskoj sudjelovat će u čitanju, a čitat će se pjesme Patricea Lumumbe, prvog predsjednika nezavisnog Konga i borca za afričku nezavisnost, vođe kongoanske revolucije, potom Leopolda Sedara Senghora, afričkog vođe i prvog predsjednika nezavisnog Senegala, kao i pjesme drugih autora.

Zamišljeno je također da publika sudjeluje u čitanju.

Prije i nakon završetka razgovora i čitanja posebnu play listu i muzički dio pripremio je DJ Goran Goldberger. “Slušat ćemo dub pjesnike kao što su Michael Smith, Linton Kwesi Johnson, Mutabaruka i Benjamin Zephaniah, kao i muziku autora: Max Romeo, Rocker-T, Michael Rose, Hugh Mundell, The Abyssinians, Misty in Roots, I Jah Man, Count Ossie, Mystic Revelation of Rastafari i Third World”, ističu organizatori.

Riječ je o dub poeziji i reggaeu kao afričkoj poetici engleskog kolonijalnog naslijeđa vezanog uz Karibe i posebno Jamajku, Englesku, Kanadu i SAD, gdje živi brojna imigrantska populacija iz tog područja. (Hina)