Hrvatska, Nekategorizirano

U Križevcima kreće projekt razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj

U gradu Križevcima na potpisivanju ugovora o partnerstvu na projektu, foto gradonacelnik.hr

Grad Križevci, Zadruga Otvorena arhitektura i Zadruga za etično financiranje u srijedu, 2. ožujka 2022. u 12 sati u Tehnološkom parku Križevci održat će konferenciju na kojoj će predstaviti projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” koji sufinancira Europska unija i Europskog socijalnog fonda, a provodi se od prosinca 2021. godine.

U kontekstu manjka cjenovno dostupnog stambenog prostora i divljanju cijena nekretnina ovaj projekt će ponuditi realnu alternativu dosadašnjim modelima gradnje priuštivog stanovanja.
Programi poput POS-a ili subvencioniranih kredita APN-a dodatno pridonose daljnjem rastu cijena nekretnina ili špekulacijama na tržištu. Stambene zadruge su u mnogim zemljama Europske unije veoma raširen i uspješan model kroz koji građani udruživanjem i suradnjom s lokalnim vlastima rješavaju svoje stambeno pitanje. Ovim projektom koji će trajati 19 mjeseci stvorit će se preduvjeti kako bi se na području grada Križevci mogao provesti pilot projekt osnivanja ovakve stambene zadruge.

Prezentaciju samog projekta i modela stambenih zadruga održat će arhitekti Darovan Tušek i Antun Sevšek, članovi Zadruge Otvorena arhitektura koja je nositelj projekta, dok će gradonačelnik Mario Rajn i Goran Jeras istaknuti uloge partnerskih organizacija.

Kratki uvid u projekt:
Zadruga Otvorena arhitektura osnovana je 2016. s ciljem razvoja i realizacije projekata koji se temelje na ekonomski održivom te društveno i ekološki prihvatljivom poslovanju u području arhitekture i graditeljstva. Jedno od najvažnijih područja u kojem zadruga želi ostvariti društveno korisne ciljeve je područje stanovanja.

Stanovanje u Hrvatskoj je zbog nedostatka javnih i neprofitnih investicija gotovo u potpunosti prepušteno tržištu zbog čega se brojni gradovi suočavaju s problemom osiguravanja stambenog prostora za svoje stanovnike, a posebno za mlade, starije osobe, obitelji s nižim primanjima, osobe u nesigurnim uvjetima rada i dr. Ubrzana transformacija stambenog prostora u komercijalne svrhe smanjuje broj dostupnih stambenih objekata te time izravno utječe na povećanje cijene najma stanova. S obzirom na to najam stanova na tržištu izrazito je nesiguran oblik rješavanja stambenog pitanja te je podložan rastu cijena koji nije proporcionalan rastu plaća i prihoda građana. Stanovi postaju sve skuplji i većina mladih nema financijskih niti kreditnih mogućnosti kupiti vlastitu nekretninu.

Odgovarajući na ove izazove u mnogim europskim zemljama stambene zadruge uspješno kreiraju alternativu tržišnom modelu omogućavajući veću pristupačnost stanovanju širokim društvenim skupinama. Ključna prednost modela je financijska pristupačnost stambenog prostora koja se postiže eliminacijom ekstra profita u procesu gradnje, osiguravanjem korištenja zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, tehnologijom gradnje koja će osigurati minimalne troškove ili čak prihode samoj stambenoj zadruzi putem instalacije vlastitih sustava za proizvodnju toplinske ili električne energije te putem ekonomski racionalnog korištenja udjela zajedničkih prostora u zgradi kojoj je vlasnik stambena zadruga. S obzirom da je vlasnik stambene zgrade zadruga te ju zadrugari koriste u skladu sa zajednički dogovorenim pravilima ne postoji mogućnost prodaje stambenog prostora prema tržišnim cijenama, već cijene ostaju stabilne i onemogućavaju tržišne spekulacije.

Slične modele neprofitnog zadružnog stanovanja moguće je implementirati i u Hrvatskoj. Međutim, da bi se to ostvarilo potrebno je osigurati osnovne pravne, organizacijske i ekonomske preduvjete za razvoj modela u skladu s lokalnim kontekstom te razviti znanja i vještine onih koji će raditi na samoj implementaciji modela.

Projektom Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj, u suradnji s partnerima na projektu, gradom Križevci i Zadrugom za etičnom financiranje, upravo će se ostvariti ovi ciljevi te će se stvoriti preduvjeti da se u gradu Križevci provede pilot projekt osnivanja stambene zadruge.

Projekt je ugovoren za sufinanciranje na pozivu Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza 1. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.