Hrvatska, Nekategorizirano

U Matici hrvatskoj svečano otvoren Prvi festival knjige

foto HINA/ Daniel KASAP

U povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske u Matici hrvatskoj inauguriran je Prvi festival knjige, koji pod sloganom “Matica dobrih knjiga” do nedjelje, 18. rujna, donosi bogat program književnih događanja i koncerata, te jednu izložbu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran rekao je kako je posebno ponosan što ovaj festival otvara u godini kada Matica hrvatska obilježava 180 godina svojega postojanja. Želja je, kako je rekao, na ovaj način pokazati bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u Zagrebu, ali i svi njezini ogranci, njih 28 iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te šest njezinih srodnih izdavača.

To su nakladničke kuće Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. U četiri dana održat će se 39 promocija.

“Želja mi je da iduća četiri dana budu afirmacija hrvatske knjige, potvrda zajedništva svih nas kojima je stalo do hrvatske kulture i identiteta”, poručio je Gavran.

Književni tajnik i umjetnički direktor Festivala Božidar Petrač istaknuo je kako je ideja o festivalu dugo tinjala u glavama Matičara, s ciljem otvaranja za širu javnost prekrasnog prostora u srcu grada Zagreba, za koji mnogi Zagrepčani ne znaju da postoji, a koji se “ovim činom upisuje u mapu nezaobilaznih kulturnih adresa u kulturnom

foto HINA/ Daniel KASAP

životu grada Zagreba”.

Najavio je bogat program književnih događanja, te koncerte “koji donose malo jazza, malo ozbiljne glazbe, malo klapskog pjevanja i, na kraju, koncert glazbenog učilišta Elly Bašić”, a za vrijeme trajanja festivala, u Galeriji Matice hrvatske moći će se pogledati i izložba Jure Talajića “Vedrina Mediterana”.

Ulaz na sva događanja je slobodan a detaljan program nalazi se na mrežnim stranicama Matice hrvatske.

…………………………………………………..

Matica hrvatska nositelj je projekta “Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca” u okviru kojeg izlazi redoviti prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti pod naslovom Inkluzija.

Ukupna vrijednost projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda je 1.393.707,02 kuna.
Cilj projekta je unaprjeđenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama edukacijom novinara i proizvodnjom medijskih sadržaja, s naglaskom na socijalnu uključenost kroz kulturu

foto HINA/ Daniel KASAP

Partneri u provedbi su Udruga Pragma i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.