Hrvatska, Nekategorizirano

U Matici hrvatskoj svečano zaključen EU projekt socijalne inkluzije kroz kulturu

Projekt “Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca”, prvi EU projekt Matice hrvatske s naglaskom na socijalno inkluzivno novinarstvo u kulturi, svečano je zaključen u srijedu, uz poruke o važnoj ulozi novinarstva u senzibilizaciji čitavog društva.

“Mi smo u Matici beskrajno sretni i ponosni što smo imali sreće i zadovoljstvo biti dio ovog projekta, s kojim na dobitku nije samo naš dvotjednik Vijenac i Matica hrvatska, nego i cijelo naše društvo”, rekao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravljajući okupljene u Matičinoj Velikoj dvorani.

Završetak projekta nije i završetak našeg senzibiliteta za ranjive skupine, napomenuo je. “Mislim da smo svi obogaćeni, da smo svi postali senzibiliziraniji, i da smo spremni na drugačiji način promatrati teme koje smo obrađivali”, poručio je Gavran.

Projekt se provodio od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2022. u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu te Udrugom Pragma. Vrijedan je 1,39 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok je iz državnog proračuna osigurano 15 posto bespovratnih sredstava.

Voditelj projekta, glavni urednik Vijenca Goran Galić kazao je kako je on rezultat dugog promišljanja kako otvoriti dodatan prostor za vrijedne projekte brojnih institucija i ustanova u Hrvatskoj koji su ranije ostajali u medijskoj sjeni. U okviru projekta, Vijencu je pridodan redoviti prilog pod nazivom “Inkluzija”, u kojemu je tijekom dvije godine kroz 44 broja objavljeno 264 članaka, a pisalo ih je 20 novinara predvođenih urednikom Borisom Beckom te je prilog prepoznat “kao mjesto drugačijeg novinarstva koje u prvi plan stavlja čovjeka”.

“Pisali smo o potrebama ranjivih skupina u našem društvu, ali i o njihovim uspjesima i talentima, i pokazali da unatoč medijskoj marginalizaciji, mnogi pripadnici našega društva bez obzira na dob, spol, socijalni status i dislociranost stvaraju iznimne kulturne sadržaje i pokazuju da to ne mora biti ograničenje, nego da može pridonijeti gradnji bolje Hrvatske”, poručio je Galić.

Na ostvarenim je rezultatima Matici i Vijencu čestitala Jasna Vaniček Fila iz Ministarstva kulture i medija. Najavila je novi Javni poziv usmjeren na unaprjeđenje medijske pismenosti pripadnika ranjivih skupina, koji će biti uskoro raspisan.

O provedbi projekata koje sufinancira Europski socijalni fond govorila je i Maja Mustač iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kao tijela u sustavu zaduženom za praćenje provedbe projekata i istakla da je u proteklom financijskom razdoblju Nacionalna zaklada pratila provedbu projekata s više od 20 poziva čiji ukupan  iznos bespovratnih sredstava je oko milijardu kuna.

U sklopu projekta održano je 12 jednodnevnih radionica i webinara za 20 novinara te izdan priručnik za novinare “Izvješćivanje o ranjivim skupinama”, predstavljen u sklopu završnog događanja, nakon čega su dodijeljene nagrade “Inkluzija” za novinarska postignuća Anđeli Vidović, Klari Jakobović i Andriji Tunjiću. (Hina/CD)