Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

U okviru EU projekta ‘Hrana i zajednica’ kreirat će se nova inovativna rješenja za smanjenje nastanka otpada od hrane

Pozivaju se studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na prijavu za sudjelovanje u Programu cjeloživotnog učenja „Modeli sprečavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama” te da iskoriste jedinstvenu priliku za stjecanje novih znanja i vještina u području održivog razvoja.

Program cjeloživotnog učenja „Modeli sprečavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama” organizira se u sklopu projekta ‘Hrana i zajednica’ a održati će se 4. i 5. studenog 2019. na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sprječavanje nastanka otpada od hrane prepoznato je kao prioritetno područje na razini Europske unije, koja se obvezala u idućem desetljeću smanjiti količinu otpada od hrane za 50%. Za dostizanje ovog cilja planiraju se uložiti znantna financijska sredstva kroz koordinirane programe sadržane u različitim javnim politikama (poput najavljenog “European Green Deal” nove predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen).

Stoga smo odlučili u sklopu projekta ‘Hrana i zajednica’ studentima kroz interdisciplinarni program ponuditi priliku za stjecanjem specijaliziranih znanja usklađenih s potrebama tržišta rada na razini Europske unije, te na taj način povećati njihovu zapošljivost po završetku obrazovanja.

Program je namijenjen studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji žele steći dodatna znanja i vještine u području održivosti sustava proizvodnje i potrošnje hrane, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastajanja otpada od hrane na razini kućanstava, poslovnih subjekata i javnih ustanova kao i mogućnostima i načinima doniranja hrane u Republici Hrvatskoj.

Program će se ukupno izvoditi kroz dva dana (7 h svaki dan uz pauzu za ručak koji je osiguran za sve polaznike) a sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Prvog dana održat će se teorijski dio programa dok će drugog dana programa biti organizirane radionice na kojima će polaznici uz mentorstvo predavača kreirati inovativna rješenja za smanjenje nastanka otpada od hrane. Obveze polaznika su sudjelovanje u oba dana bez izostajanja, budući da je program zamišljen kao cjelina te se svaki dio nadograđuje na prethodni. Svim će se polaznicima po završetku programa uručiti potvrde o sudjelovanju u programu.

Organizatori programa su Ekonomski fakultet u Rijeci, Udruga Centar za kulturu dijaloga i Zelena akcija.

Studenti se na dvodnevni program mogu prijaviti putem sljedećeg linka :
https://forms.gle/U5vASgvhTfx3AE7Y8

Sudjelovanje u programu je besplatno. Broj polaznika je ograničen, te će odabir sudionika biti određen prema najbržim prijavama. Također, prednost sudjelovanja imaju studenti koji do sada nisu sudjelovali u aktivnostima projekta ‘Hrana i zajednica’.

Projektu „Hrana i zajednica“ temeljem poziva “Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja” odobrena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1.084.435 kuna u iznosu od 85% iz Europskog socijalnog fonda i 15% iz Državnoga proračuna na poziciji Ureda za udruge Vlade RH.