Hrvatska, Nekategorizirano

U vikend-akciji pošumljavanja tisuću volontera Boranke u Kučinama kod Solina posadilo 10.000 stabala

Druga ovogodišnja vikend-akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, kao dio najveće volonterske kampanje Boranka, okupila je ovu subotu i nedjelju u Kučinama iznad Solina tisuću volontera iz raznih dijelova Hrvatske koji su posadili 10.000 stabala u sadnicama i sjemenu.

Akciju su ovaj vikend organizirali Savez izviđača Hrvatske, Grad Solin, Odred izviđača pomoraca “Posejdon” iz Solina, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pomoć brojnih partnera i službi.

Volonteri su na terenu najprije prošli edukaciju stručnjaka iz Hrvatskih šuma i naučili što i kako se ispravno sadi. Potom su u timovima zadužili radnu opremu i krenuli u pošumljavanje. Svatko je u timu imao svoju ulogu – jedni su kopali rupe, drugi umetali sadnice, treći zalijevali, a djeca su sadila sjeme između sadnica.

Posađene su isključivo autohtone vrste: pinjoli, čempresi i primorski bor u sadnicama te crni bor u sjemenu.

Procjena je da je u akciji ovaj vikend posađeno više od deset tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, što je nadmašilo sva očekivanja organizatora, ističu iz Saveza izviđača Hrvatske.

U akciji pošumljavanja britanski veleposlanik, mještani Kučina, učenici, bankari

“Meni je srce stvarno ispunjeno jer nismo očekivali ovakav odaziv i rezultat. Toliko je bilo pozitivne energije na jednom mjestu da je to predivno. Istovremeno sam i sretan i tužan – sretan jer smo zajedno napravili jako puno posla, a tužan kad vidim koliko je šume uništeno požarima i koliko je još posla pred nama“, rekao je predsjednik Odreda izviđača pomoraca “Posejdon” i jedan od organizatora akcije Igor Spetič.

U akciji su sudjelovali izviđači iz Solina, Splita, Trogira, Rijeke i Pule, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole – OŠ Don Lovre Katića, OŠ Kraljice Jelene, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ kralja Zvonimira.

Akciji su se pridružili i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari uzrokovali velike štete. Podršku akciji pružili su i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, Ravnateljstvo civilne zaštite, volonteri solinskog i makarskog Crvenog križa, solinski i varnjički vatrogasci te pripadnici solinske policije.

Zamjenik solinskog gradonačelnika Tihomir Bečko zahvalio se svim okupljenim volonterima na izdvojenom vremenu i pomoći te izjavio kako Grad Solin od početka podržava ovu akciju. Bečko je dodao i kako je, uz akcije pošumljavanja, izuzetno bitna i edukacija djece i mladih koje izviđači i drugi partneri kampanje Boranka, kroz edukativne radionice u školama, uče o važnosti šuma, zaštiti prirode i učinku klimatskih promjena.

Od ove godine, kampanju Boranka službeno podržava i veleposlanstvo Velike Britanije.

Britanski veleposlanik, Nj.E. Andrew Dalgleish, zajedno s još 15 zaposlenika veleposlanstva, u subotu i nedjelju osobno se pridružio akciji, kao znak podrške zemlji u kojoj veleposlanstvo djeluje i koje je omiljena destinacija tisućama britanskih turista.

“Tu smo zato što je Hrvatska zemlja u kojoj živimo i radimo i znamo koliko je prirode stradalo ovdje u požarima”, rekao je veleposlanik Dalgleish. “Tu smo i zato jer su i Hrvatska i Velika Britanija bogate prirodnim ljepotama koje želimo očuvati; zato je Velika Britanija ozbiljna u poduzimanju akcija za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Tu smo i zato da pokažemo da svatko od nas može učiniti nešto za našu ‘zelenu’ budućnost”, zaključio je veleposlanik Dalgleish, napomenuvši kako je Velika Britanija prošle godine usvojila 25-godišnji plan za očuvanje okoliša, a sljedeće će godine supredsjedati U.N.-ovom klimatskom konferencijom.

Oba dana u akciji pošumljavanja sudjelovalo je i 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka. Ovo je već drugi vikend u kojem njihovi zaposlenici pošumljavaju požarišta Dalmacije u sklopu kampanje Boranka, a najavljen je dolazak zaposlenika banke i na sve ostale akcije pošumljavanja.

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka Dan Špicer najavio je da će sljedeća akcija pošumljavanja u kampanji Boranka biti 26. i 27. listopada, a pošumljavat će se područje Sitno Gornje u Splitu. Za građane je organiziran prijevoz autobusima koji će polaziti s kolodvora u Sukoišanskoj, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@boranka.hr.