Aktualno, Nekategorizirano

Humanitarna utrka Terry Fox Run 29. rujna na Jarunu

Dvadeseta humanitarna trka Terry Fox Run ili Maraton nade održat će se na Jarunu 29. rujna, a sav prikupljeni novac bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja u borbi protiv raka, najavili su u četvrtak organizatori, prenosi Hina.

Prisjetivši se početaka utrke, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga istaknuo je na konferenciji za novinare kako je u proteklih 19 godina prikupljeno 6,7 milijuna kuna koje su donirane za nabavku nužne opreme u zagrebačkim bolnicama.

Novac se, podsjetio je, donirao ponajprije klinikama za pedijatriju, gdje se u zavodima za hematologiju liječe djeca od malignih bolesti, zatim Centru za transplataciju koštane srži, kojega do tada nije bilo, a oformljen je u Bolnici u Klaićevoj, dok se treći veći iznos donirao IRB-u za mlade znanstvenike koji rade na istraživanju zloćudnih bolesti.
Eljuga je dodao i da se ove godine i Grad Split zainteresirao za utrku, koju su namjerili održati na Marjanu. “Veseli nas što se mnogi zanimaju za utrku, osobito stoga što se prije 20 godina slabo znalo za junaka Foxa, a danas utrku mnogi žele održati u svom gradu”, kazao je.
Majice s vizualima akcije, dodaje Eljuga, podijelit će se pacijentima koji su pobijedili zloćudnu bolest kako bi se pokazalo da ona nije nužno smrtonosna nego se može pobijediti.
“Zloćudna bolest je pobjediva i možemo pobijediti, naravno pod uvjetom da je otkrivena na vrijeme”, zaključio je.

Utrka se održava u više od 60 zemalja
Program i aktivnosti predstavila je glasnogovornica humanitarne akcije Illeana Cesarec napomenuvši da će 14. rujna od 10 do 14 sati, na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice, prethoditi humanitarna prodaja majica.

“Početak trke na Jarunu zakazan je za 16 sati. Cilj maratona je uključiti što veći broj građana, a važno je samo sudjelovanje bilo trčanjem, hodanjem, vožnjom bicikla ili rolanjem na stazi dugoj 6,3 kilometra”, kazala je.

Otpravnica poslova, Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj Emily Nicholson je poručila da je Stanley Fox kanadski državni junak o čijem nasljeđu govori to što gotovo četrdeset godina milijuni ljudi nastavljaju trku, slaveći ideju, strast i želju da se pobijedi rak. “Utrka se danas održava u više od 60 zemalja i postala je međunarodno nasljeđe. U Hrvatskoj će se održati dvadeseti put što je dokaz da Tery nije bio sanjar već vizionar”, rekla je.
“Terry Fox Run je postao i zagrebački obiteljski đir”, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te najavio svoj dolazak na utrku. Pozvao je građane da se uključe u akciju.

Maraton u čast hrabrom Terryju Foxu

Maraton se trči u čast Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao ‘Maraton nade’. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Usprkos tomu njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta.
Utrku organiziraju veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, Esplanade Zagreb Hotel, agencija XOXO kojima se pridružuju i osobe iz javnog života.

Sudjelovati se može uplatom donacije putem Keks Pay aplikacije ili na humanitarni račun – Hrvatska Liga protiv raka, posebne namjene donacija Terry Fox Run, Ilica 197, 10 000 Zagreb, IBAN: HR3324020061500071842.