Aktualno, Nekategorizirano

20. humanitarna trka ‘Terry Fox Run’ 29. rujna na Jarunu

Dvadeseto izdanje humanitarne trke ‘Terry Fox Run’ ili ‘Maraton nade’, kojem je cilj uključiti što veći broj građana i prikupiti novac za znanstvena istraživanja u borbi protiv raka, bit će održan na Jarun 29. rujna, najavili su u četvrtak organizatori.

Tijekom proteklih 20 godina održavanja, Terry Fox Run postao najdugovječnijom humanitarnom akcijom u Hrvatskoj, a dao je značajan doprinos u dijagnostici i liječenju te u znanstvenom istraživanju raka u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Maraton nade oduvijek je bio puno više od humanitarne trke, to je pravo obiteljsko događaje u kojem mogu sudjelovati svi građani bez obzira na godine ili atletsku spremnost.

Početak trke zakazan je za 16 sati. Natjecateljima se u tom maratonu ne broji vrijeme niti pišu rezultati nego je važno sudjelovanje bilo trčanjem, hodanjem, vožnjom bicikla ili rolanjem na stazi dugoj 6.3 kilometara, poručuju organizatori.

“Svake godine broj sudionika je veći, a zainteresirani mogu sudjelovati i uplatom donacije putem Keks Pay aplikacije ili uplatom na humanitarni račun Hrvatska Liga protiv raka, posebne namjene donacija Terry Fox Run, Ilica 197, 10 000 Zagreb, IBAN: HR3324020061500071842”, stoji u priopćenju.

Donirati se može i u subotu 14. rujna u Bogovićevoj ulici od 10 do 14 sati te na dan trke na Jarunu, kupnjom majice s vizualom akcije.

Maraton u čast hrabrom Terryju Foxu

Maraton se trči trči se u čast Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao ‘Maraton nade’. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Usprkos tomu njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta.

“Da Terrance Stanley Fox nije bio sanjar već vizionar dokazuju milijuni ljudi koji već gotovo četrdeset godina nastavljaju trku, slaveći njegovu ideju, strast i želju da se zauvijek pobijedi rak”, istaknuto je.

Maraton nade -tradicionalno humanitarno, zabavno i sportsko druženje, organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom XOXO.