Hrvatska, Nekategorizirano

U Zagrebu održana Obrazovna akademija za trenere volontera

Na slici: trenerice Slađana Novota i Lejla Šehić-Relić sa sudionicima Obrazovne akademije, Foto: NZRCD
Na slici: trenerice Slađana Novota i Lejla Šehić-Relić sa sudionicima Obrazovne akademije, Foto: NZRCD

U organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva danas je u Zagrebu održan prvi dio trodnevne Obrazovne akademije pod nazivom “Trening za trenere -TOT”.

Na skupu su sudjelovali treneri iz dvadeset organizacija civilnoga društva koje djeluju u lokalnim i regionalnim središtima iz cijele Hrvatske. Obrazovna akademija danas je započela 1. modul programa obuke za trenere pod nazivom „Obrazovanje odraslih, uloga trenera/ica i dizajn treninga“, a obuku su vodile trenerice Lejla Šehić-Relić i Slađana Novota.

Otvarajući današnji skup Lejla Šehić-Relić, voditeljica Volonterskog centra Osijek, predstavila je projekt “Hrvatska volontira – pozitivna struja volonterstva!” u okviru kojeg se odvija Obrazovna akademija, a koji provodi Hrvatski centar za razvoj volonterstva s partnerima Volonterski centar Zagreb, Udruga za razvoj civilnog društva  SMART,  Udruga MI,  Volonterski centar Osijek i  Dom za starije osobe “Maksimir”. Projekt traje od svibnja 2017. do studenoga 2018. godine,  a financiran je iz  Europskog socijalnoga fonda.

„Svrha ovoga projekta je doprinijeti izgradnji alata za standardizaciju i uspostavljanje kvalitete volonterskih programa i rada organizatora volontiranja. Projektom želimo uspostaviti Standarde kvalitete rada volonterskih centara koji će imati približno istu razinu bez obzira gdje se nalazili. Pri tome je naša zadaća u okviru projekta osnažiti sposobnosti i vještine trenera za prijenos znanja i vještina o menadžmentu volontera – dodala je Šehić-Relić.

Prema riječima Slađane Novota, iz Udruge za razvoj civilnog društva  SMART, svrha današnjeg programa obuke je bio povećati razinu razumijevanja koncepta obrazovanja odraslih, stilova učenja i ishoda učenja, unaprijediti i povećati razumijevanje procesa i korake u planiranju i provedbi izobrazbe te unaprijediti razinu razumijevanja i uvježbanosti različitih tehnika i metoda koje se koriste u neformalnom obrazovanju odraslih.

„Svo ovo teorijsko znanje o metodama učenja treba imati cilj da se razviju alati kako bi se ujednačila kvaliteta izobrazbe volontera te kako bi se uspostavio minimum standarda izobrazbe volontera koji će u konačnici definiranim standardom jamčiti kvalitetu u prijenosu znanja o menadžmentu volontera – dodala je Novota.

U najavljenom drugom trodnevnom modulu koji će voditi trenerice Nives Ivelja iz Udruge Mi iz Splita i Jela Prgić Znika, iz Volonterskog centra Zagreb, a koji će se održati u ožujku, najavljene su teme vezane uz uspostavljanje nacionalne informatičke platforme organizatora volontiranja i volontera te modul vezan uz uključivanje građana u volonterske akcije i promociju volonterstva.