Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga PaRiter poziva: Volontiraj u Živoj knjižnici!

Foto: Udruga PaRiter
Foto: Udruga PaRiter

U sklopu projekta Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama,  Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke organizirat će žive knjižnice za učenike i učenice srednjih škola te za javnost na području PGŽ u 2018 godini.

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica: jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju i pričaju priču, već mogu i odgovarati na pitanja te ih postavljati. Na taj način otvara se neposredni, otvoreni i prijateljski dijalog između čitatelja/ica i živih knjiga te se na inovativni način utječe na dotadašnje stavove, smanjuju se negativne tenzije i jača empatija prema drugima i drugačijima. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i posuđuju knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’.

Udruga PaRiter ovim putem poziva zainteresirane pripadnike/ce manjinskih skupina da svojim sudjelovanjem doprinesu ovom događanju te kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potaknu razbijanje stereotipa, međusobno prihvaćanje i uvažavanje, kao i bolje razumijevanje.

Traže se predstavnice i predstavnici različitih etničkih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihovi roditelji, osobe s različitim invaliditetom, beskućnici/ce, stranci (koji privremeno ili duže vrijeme žive u Hrvatskoj), roditelji djece s poteškoćama u razvoju, albino osobe… svi oni koji se prepoznaju i voljeli bi obogatiti živu knjižnicu svojom pričom. Sudjelovati mogu i osobe koje ne govore hrvatski jezik – udruga će osigurati prevoditelje.

Prije živih knjižnica, knjige volonteri će sudjelovati na jednodnevnom treningu u Rijeci.