Aktivizam, Nekategorizirano

Uz Međunarodni dan zaštite životinja izmjena Zakona o zaštiti životinja

Foto: Prijatelji životinja

Iz Prijatelja životinja u ponedjeljak su izvijestili kako ove godine imaju posebno dobar razlog za proslavu Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se obilježava 4. listopada, budući da je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja.

Povjerenstvo se, kažu, osniva zahvaljujući inicijativi udruge Prijatelji životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja.

Izmjenama Zakona o zaštiti životinja traže potpunu zabranu držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabranu držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpunu zabranu životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i drugo.

Međunarodni dan zaštite životinja proslavit će u subotu, 8. listopada, od 10 do 16 sati na zagrebačkom Bundeku gdje će se, u organizaciji Grada Zagreba, uz brojne štandove udruga za zaštitu životinja, održati i Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u ukusnim veganskim jelima.

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima… Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, istaknula je ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunka.

Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od 1925. svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja, koji je bio vegetarijanac.

Iz Prijatelja životinja u priopćenju su poručili da će nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja, koji se nije mijenjao od 2017., sigurno pridonijeti boljoj zaštiti životinja, ali i da ih već danas svatko može zaštititi tako da ih ne napušta, ne kupuje, ne jede, ne nosi njihovu kožu, krzno, vunu i svilu, ne posjećuje zoološke vrtove i kupuje veganske proizvode koji nisu testirani na životinjama. (Hina)