Hrvatska, Nekategorizirano

Velik interes za Dječji filmski filantropski festival

festivalU sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ kojeg provodi Zaklada Zamah u partnerstvu sa zakladom Slagalica iz Osijeka, te filmskim inkubatorom Blank održava se Dječji filmski filantropski festival.

Natječaj i filmski festival koji je trajao od 1. prosinca 2016. do 13. ožujka 2017. bio je usmjeren na područje čitave Republike Hrvatske te je omogućio školama i dječjim filmskim klubovima da na kreativan način prezentiraju svoje kratke filmske uratke na temu filantropije.

Svaka filmska družina, klub, škola i pojedinac mogli su prijaviti neograničen broj ostvarenja i to u kategorijama: igrani film, dokumentarni, animirani film, eksperimentalni film, namjenski film i glazbeni spot. Na sudjelovanje su bili pozvani svi mali kreativci koji pomažu drugima, a svoje su filmove mogli snimiti kamerom ili mobitelom. Zbog velikog interesa, rok za predaju filmova je produžen do 13. ožujka.

Na festivalu sudjeluje 38 filmova, a sve ih možete pogledati OVDJE.

– Stručni žiri će odabrati najbolje radove koji će 7. travnja biti proglašeni i nagrađeni na dodjeli nagrada za Dječji filmski filantropski festival, u sklopu događanja koje će biti organizirano u Velikom Grđevcu – najavljuje Dario Juričan posebno naglasivši kako je bilo zaista mnogo zainteresiranih iz svih krajeva Hrvatske.

– Dosta je bilo i rada na terenu jer smo prije početka festivala radili sa školama. Nakon završetka festivala ćemo organizirati filmske radionice. Prva takva će biti održana na samoj dodjeli nagrada i to ne samo kako bismo poticali filantropiju nego da i budući festivali sadrže što više kvalitetnih filmova – zaključio je Juričan.

Osim Dječjeg filmskog filantropskog festivala, u sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ osnovan je i Dječji filantropski fond putem koje se sakupljaju sredstva kojima se financiraju dječje akcije, projekti i dječja rješenja za probleme u zajednici. Ovaj fond se može pohvaliti kao jedini fond u Hrvatskoj gdje djeca mogu sudjelovati u kreiranju pravila. Osobitost ovoga Fonda je sudjelovanje predstavnika tvrtki, banaka i škola, zajedno s predstavnicima zaklada (Zaklada Zamah i Zaklada Slagalica), te udrugama (Blank_filmski inkubator) u uspostavljanju pravila funkcioniranja Fonda. Oni će zajedno  osmisliti strategiju prikupljanja sredstava te dogovoriti pravila dodjeljivanja sredstava.

Projekt je sufinanciran iz EU programa IPA 2012 Fostering Innovative Forms of Philanthropy in Local Communities to Support Sustainability of Civil Society.

Maja Celing Celić