Aktualno, Nekategorizirano

Velika pobjeda za europsku prirodu

Okolišne organizacije pozdravljaju ovu odluku Komisije
Okolišne organizacije pozdravljaju ovu odluku Komisije

Time je završena dvogodišnja neizvjesnost oko budućnosti ovih propisa, zahvaljujući kojima Europa danas ima najveću svjetsku mrežu zaštićenih područja, Natura 2000, koja obuhvaća petinu europskog kopna i 4% mora te štiti više od 1400 ugroženih vrsta.

Ovakva odluka Europske komisije predstavlja veliku pobjedu kampanje “Krik za prirodu” u kojoj je sudjelovalo više od 200 organizacija iz čitave Europe, uključujući i Zelenu akciju, a koordinirali su je Friends of the Earth Europe, WWF, BirdLife i European Environmental Bureau. Kampanju je podržalo i pola milijuna građana, koji su zajedno s Europskim parlamentom te brojnim ministrima i znanstvenicima pozvali Komisiju da spasi i osigura pravilnu implementaciju ovog dokazano učinkovitog zakonodavstva, ističu u Zelenoj akciji.

Okolišne organizacije pozdravljaju ovu odluku Komisije, ali istovremeno upozoravaju kako pravi posao tek predstoji te kako što prije treba pristupiti planiranju konkretnih mjera za poboljšanje implementacije zakonodavstva za zaštitu prirode kako ono ne bi ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Zelena akcija se također pridružuje tom pozivu te bismo ovom prilikom još jednom željeli zahvaliti svim građanima koji su podržali kampanju i time pokazali da im je stalo do zaštite prirode.