Aktivizam, Nekategorizirano

WWF: Nećemo odustati dok EU taksonomija klimatski održivih djelatnosti ne bude istinski zelena

Svjetska organizacija za zaštitu prirode – WWF ocijenila je u srijedu da je Europski parlament iznevjerio europske građane, ali i planet Zemlju jer je plinu i nuklearnoj energiji dao “zelenu etiketu”.

Kažu kako je Europski parlament to učinio unatoč naporima WWF-a i glasovima od oko pola milijuna europskih građana koji su se protivili toj odluci te je prihvatio niz pravila o održivom financiranju kojima će se usmjeriti milijarde eura u aktivnosti koje će ubrzati klimatske promjene i naštetiti planetu.

Iz WWF-a su naglasili da su zastupnici u Europskom parlamentu imali priliku odbiti dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, zakon koji uključuje prirodni plin i nuklearnu energiju u taksonomiju EU-a, koja se smatra vodičem EU za zelena i održiva ulaganja, no, nisu donijeli takvu odluku.

“Tim novim zakonom prirodni plin i nuklearna energija dobit će ‘zelene oznake’, unatoč visokim emisijama koje nastaju zbog plina i visokoradioaktivnog otpada koji nastaje proizvodnjom nuklearne energije. Milijarde eura mogle bi se preusmjeriti s obnovljivih izvora energije na riskantne i lažno zelene izvore energije, zbog čega će se zelena tranzicija dodatno unazaditi”, upozorili su iz WWF-a.

Izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz rekla je da prirodni plin i nuklearna energija nisu zeleni izvori energije, a njihovo označavanje takvima “očita je ekomanipulacija, odnosno greenwashing”.

“Tom odlukom mogla bi se ubrzati klimatska kriza i riskirati budućnost generacija koje dolaze. Danas su lobisti prirodnog plina i nuklearne energije pobijedili, čime omogućuju oduzimanje milijardi eura od obnovljivih izvora energije nužno potrebnih za klimatsku tranziciju i njihovo preusmjeravanje u riskantne izvore energije”, ustvrdila je i dodala da su ovu bitku izgubili, ali neće odustati od borbe.

Izrazila je uvjerenje da taj dopunski delegirani akt nije u skladu s Uredbom o taksonomiji EU-a, stoga će, kaže, s ostalim uredima WWF-a diljem Europe i drugim organizacijama poput ClientEarth-a, istražiti sve potencijalne načine, uključujući pravne radnje, kako bi “zaustavili ekomanipulaciju i zaštitili vjerodostojnost EU taksonomije”.

WWF je pozvao države članice i zastupnike u Europskom parlamentu da učine isto te financijske institucije da ne onečišćuju svoje zelene financije. (Hina)