Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb planira dizala za zgrade u kojima žive osobe s invaliditetom

invalidi_crDogovorili su to na sastanku gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

– Dogovoreno je da se radi prilagodbe stambenih objekata osobama s invaliditetom učini analiza kako bi se vidjelo koliko je u Zagrebu zgrada bez dizala, koliko osoba s invaliditetom živi u tim zgradama i i na koji način se tim osobama može pomoći, izjavila je nakon sastanka pravobraniteljica Slonjšak, prenosi Hina.

Dodala je da će se ići i na prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) u dijelu koji se odnosi na dogradnju dizala, ali i izraditi smjernice kako bi se unaprijedila stambena politika za osobe s invaliditetom.

Kazala je da je na sastanku bilo riječi i o čestom kršenju prava na znak pristupačnosti osoba s invaliditetom, te dogovorene određene zajedničke aktivnosti prema ministarstvima koja su nadležna za ta prava kako bi se spriječile zlouporabe, ali i smanjila administracija kod osiguravanja navedenog prava.

Na sastanku je razmatrano i pitanje taksi prijevoza zbog pritužbi da taksisti odbijaju prevoziti osobe s invaliditetom u pratnji pasa vodiča i pasa rehabilitatora, te dogovoreno da se za dva tjedna održi novi sastanak na tu temu.