Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb Pride i Platforma 112 priključili su se u osudi strašnog terorističkog čina mržnje u Orlandu

FOTO: Sam Hodgson / New York Times
FOTO: Sam Hodgson / New York Times

Teroristički i homofobni pokolj u gej klubu Pulse u Orlandu na Floridi najbrutalnije je masovno ubojstvo i najbrutalniji usmjereni napad na pripadnike LGBT zajednice u povijesti SAD-a.

Broj mrtvih se, za sada, zaustavio na 49, a ranjenih je 53, no prema aktualnim izvješćima, broj mrtvih bi mogao rasti, piše Vatroslav Miloš za Kulturpunkt.

U epilogu ovog stravičnog zločina, poruke podrške i solidarnosti stižu iz svih krajeva svijeta.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan stajao je s tamošnjom LGBTIQ zajednicom i svojim sugrađanima okupljenim ispred puba Admiral Duncan u Sohu, jednog od ikoničkih londonskih gej okupljališta i poprištu neonacističkog homofobnog napada 1999. godine.

“Ponosan sam što sam gradonačelnik grada u kojemu Londončani svih zajednica, vjera i pozadina ne samo da toleriraju jedni druge već poštuju, prihvaćaju i slave međusobne različitosti”, rekao je Khan.

Institucijama hrvatske vlasti takav čin očito nije na rasporedu: na njihovim stranicima stoje poruke podrške nogometnoj reprezentaciji i izvještaji s gostovanja u lokalnoj zajednici, uz zakašnjelu poruku potpore, naravno, bez spomena da se radi o usmjerenom homofobnom napadu.

Zagreb Pride i Platforma 112 priključili su se u osudi ovog strašnog terorističkog čina mržnje.

“Svi mi koji smo prošle subote u Zagrebu marširali na 15. Povorci ponosa”, ističe se u njihovom priopćenju, “želimo iskazati našu sućut s voljenima, obiteljima i prijateljima žrtava te izraziti našu solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom i svim američkim građanima. Znajte da cijeli svijet osjeća vašu bol. Ovaj homofoban, transfoban i bezuman čin nasilja sve nas je duboko pogodio”.

Dugine obitelji, inicijativa koja okuplja LGBTIQ* roditelje, parove i pojedince i pojedinke koji imaju djecu ili žele postati roditelji, poziva na okupljanje solidarnosti s obiteljima, prijateljima i prijateljicama poginulih, žrtava homofobije i transfobije u Orlandu, koje će se održati u četvrtak, 16. lipnja u 20 sati ispred Muzeja Mimara.

“Pokolj u Orlandu podsjetio nas je u kakvom svijetu živimo i kakav svijet moramo graditi”, ističe se u pozivu i dodaje: “Pokažimo da smo jaki/e, da se nećemo predati u borbi za dostojanstvo svake osobe, u borbi protiv mržnje i nasilja, u borbi za bolji i ljepši svijet za sve nas”.