Aktualno, Nekategorizirano

Zatiranje istorije i sjećanja, prezentacija interaktivnog narativa, Podgorica, 1. 12.

Posebno poglavlje je posvećeno brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima
Posebno poglavlje je posvećeno brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za tranzicijsku pravdu (SENSE) i Centar za suočavanje s prošlošću (Documenta), povodom 6. prosinca, dana kada je prije 25 godina eskalirao napad JNA i crnogorskih rezervista na Dubrovnik, organiziraju prezentaciju interaktivnog narativa “Zatiranje istorije i sjećanja”.

Govornici/e su Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO-a (Crna gora), Mina Vidaković, autorica narativa “Zatiranje istorije i sjećanja”, SENSE (Hrvatska), Miloš Vukanović, kustos Narodnog muzeja Crne Gore te Eugen Jakovčić, medijski koordinator Centra za suočavanje s prošlošću – Documenta (Hrvatska).

Prezentacija će se održati u četvrtak 1. decembra/prosinca 2016. u 11 sati u sali Centra za građansko obrazovanje (CGO), Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 96, III/6.

Interaktivni narativ Zatiranje istorije i sjećanja detaljno prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, istorijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990 – tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Posebno poglavlje je posvećeno brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima za čije razaranje do sada niko nije odgovarao, uključujući i one na području Dubrovnika.