Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb: Projektom “SUZI” zapošljava se 50 žena iz tzv. marginaliziranih skupina

Projekt “Socijalno se uključi i zaposli – SUZI”, koji je s gotovo 10 milijuna kuna sufinanciran EU sredstvima i omogućit će zapošljavanje 50 nezaposlenih žena iz marginaliziranih skupina na poslovima pomoći u kućanstvima za 250 osoba, predstavljen je u ponedjeljak u zagrebačkoj Gradskoj upravi, prenosi Hina.

Riječ je o projektu Grada Zagreba ukupne vrijednosti 9.912.004 kuna kojem je cilj poticanje osposobljenosti i zapošljavanja teško zapošljivih žena pripadnica višestruko marginaliziranih skupina – Romkinja, žrtava obiteljskog nasilja, žena hrvatskih branitelja, uključujući i poginule, nestale i umrle branitelje, te žena beskućnica i teško zapošljivih i dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina starosti, istaknuo je voditelj projekta Andrija Petrović.

Provedba projekta počela je u kolovozu 2019. i trajat će do veljače 2022. godine. Kroz projekt je već zaposleno 19 žena.

Ukupno 50 žena iz višestruko marginaliziranih skupina zaposlit će se na rok od 24 mjeseca na pomoći u kućanstvu 250 starijih osoba i onih u potrebi koji nisu korisnici prava na tuđu njegu i pomoć, odnosno kojima pomoć nije osigurana iz sredstava državnog proračuna ili drugog javnog izvora. Na 24 mjeseca zaposlit će se i pet kontrolora za praćenje rada tih žena.

Harijeta Vonić, jedna od žena koja se prije tjedan dana zaposlila, novinarima je izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku za posao. Radi za pet starih i nemoćnih osoba, a radni dan izgleda joj kao kod kuće – kuhanje, pranje, nabava i pomoć u svemu što te osobe trebaju.

Jedan od korisnika projekta “SUZI” Pero Jurakić, 80-postotni invalid Domovinskog rata koji živi sam, kaže da nema riječi kojima bi izrazio zadovoljstvo što mu pomaže gospođa koja mu skuha ručak i očisti stan.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je Zagreb, uz svoju otvorenost, multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, sigurno u vrhu socijalno najodgovornijih i najosjetljivijih europskih metropola, a projekt “SUZI” je tome “točka na i”.