Aktualno, Nekategorizirano

Zaklada Ana Rukavina u petak održava 6. Dan otvorenih srca

foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

U Zakladi Ana Rukavina u petak, 24. studenog održat će se Dan otvorenih srca, u povodu jedanaeste obljetnice Aninog preranog odlaska, a svi zainteresirani moći će od 10 do 18 sati saznati više od djelovanju zaklade te se upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Članovi rock skupine Psihomodo pop u prostorijama Zaklade, u Ulici kneza Mislava 10/I, održat će u petak u 14 sati kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju Dana otvorenih srca kojim se prisjećamo Ane i njene snažne poruke “Želim život”, na kojoj je nastala Zaklada Ana Rukavina, priopćili su iz Zaklade.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju, kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), danas broji 55.460 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 53.572 uzoraka tipizirano, a darivatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 78 oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva. (Hina)