Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Zaklada u 7 gradova i općina potpisala ugovore odobrene na natječaju „Mali projekti za bolje sutra“

BujeOd prošle srijede do danas Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva sklopila je ugovore sa šesnaest organizacija civilnog društva iz Istre – udrugama, ustanovama i mjesnim odborima, kojima su dodijeljena sredstva za provedbu svojih projekata putem natječaja „Mali projekti za bolje sutra“.

Službena su potpisivanja ugovora održana uz prisustvo gradonačelnika, načelnika i ostalih predstavnika istarskih gradova i općina na čijem će se području realizirati mali projekti, a to su: Pazin, Buje, Novigrad, Labin, Ližnjan, Rovinj i Poreč. Podsjetimo, natječaj se financira iz Fonda gradova i općina čiji su članovi: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vrsar, Kanfanar, Marčana, Motovun, Ližnjan, Medulin, Funtana i Bale.

Na ovogodišnji natječaj „Mali projekti za bolje sutra“ raspisan u ožujku 2017. pristiglo je 37 prijava iz istarskih gradova i općina članova Fonda. Svi projekti trajat će maksimalno 6 mjeseci, te trebaju biti završeni najkasnije do kraja ožujka 2018. godine, no svi rezultati će biti vidljivi i ranije. Ukupan iznos dodijeljen za financiranje gore navedenih projektata iznosi 200.000,00 kn.

Ugovori su potpisani sa sljedećim organizacijama: Mjesni odbor Kašćerga, Gradska udruga umirovljenika Pazin, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina, Društvo naša djeca Pazin, Speleološko društvo „Buje“, Mjesni odbor Kaštel, Gradska knjižnica Novigrad, Gradska knjižnica Labin, Labin Art Express XXI, Udruga za mlade Alfa Albona, Mjesni odbor Vinež, Mjesni odbor Šišan, Društvo osoba s invaliditetom, Društvo naša djeca Poreč, Mjesni odbor Vrvari te Centar za građanske inicijative Poreč.

Kroz sve ove projekte dogodit će se niz važnih aktivnosti u zajednici, koje možda jesu male ali nisu beznačajne te svakako doprinose boljem životu u tim sredinama. Tako će se kroz ovaj natječaj financirati uređenje društvenog doma, različite manifestacije i radionice za osobe treće životne dobi, informatičke radionice, sportske aktivnosti i natjecanja, prilagodba prostora za djecu manjeg uzrasta, piknik učionica na otvorenom, ciklusi radionica izrade namještaja od debla, uređenje šetnice i revitalizacija prostora zajednice, radionice za djecu koje potiču STEM vrijednosti, promoviranje kulture čitanja, knjižnice na otvorenom, rekreativne aktivnosti, plesne večeri, izrada sportskog poligona i igrališta, radionice o zdravoj prehrani i prevenciji pretilosti, radionice kuhanja, nutricionizma, biciklijada, manifestacija hodanja, vježbe iz orijentacije, igrokaz i izložba dječjih radova na temu zdrave prehrane, interaktivna senzorna skulptura u javnom prostoru, „živa knjižnica“ te kulturno-zabavni sadržaj s ciljem osvještavanja o LGBT kulturi.

Svi odobreni projekti uključuju građane u razvoj lokalne zajednice, potiču partnerstvo i umrežavanje javnog, poslovnog i civilnog sektora, rješavaju konkretne probleme u lokalnoj zajednici te na taj način poboljšavaju kvalitetu života u istoj. Sažeci odobrenih projekata nalaze se na mrežnim stranicama Zaklade.