Aktivizam, Nekategorizirano

Završen prvi Ljetni kamp robotike na Zvjezdanom selu Mosor!

U periodu 4.7. – 9.7. 2022. na Zvjezdanom selu Mosor je održan prvi besplatni Ljetni kamp robotike namijenjen djeci sa područja zahvaćenih potresom Sisačko-moslovačke županije. Na kampu je sudjelovalo petnaest učenika viših razreda OŠ Braća Bobetko iz Siska u pratnji njihovih mentorica, Jasminke Gerin i Vesne Majdandžić – navodi se na stranici udruga-inovatic.hr.

Za vrijeme trajanja kampa djeca su u jutarnjim satima pohađali radionice robotike koje je vodio profesor Jozo Pivac uz pomoć volontera, Josipa Stepinca i Ivana Stepinca.

Na radionicama robotike se kroz praktične primjere usvajalo elementarno znanje i vještine iz robotike, posebno u domenama elektronike, mehanike i programiranja.
Izrađivali su se razni projekti poput izrade jednostavnih i složenih strujnih krugova, modela semafora za vozila i pješake, automatsko sušilo za ruke, automatska parking rampa i zadnji dan radionica po želji vlastito osmišljeni projekt.

Cilj ovakvih radionica je polaznike kroz praktične primjere upoznati sa mogućnostima edukacijskih alata iz robotike, te ih pri tome zainteresirati da se nastave baviti sa sličnim sadržajima u budućnosti. Projekti koji su se izrađivali na radionicama su multidisciplinarni te objedinjuju različita znanja i vještine koje je potrebno primijeniti na konkretnim modelima. Svi projekti i modeli koji su se izrađivali oponašaju stvarne tehničke sustave koji nas okružuju. Ovakvim pristupom polaznici bolje razumijevaju načine rada tehničkih sustava te potiču vlastitu kreativnost i motivaciju za kreiranjem vlastitih pametnih sustava koji mogu unaprijediti ljudsko djelovanje.

Oprema koja se koristila na radionicama robotike je nabavljena u sklopu projekta „Bilo kuda STEM svuda“, sa svrhom jačanja kapaciteta partnerske udruge Zvjezdano selo Mosor: deset prijenosnih računala, dvanaest Fischertechnik robotic setova i dvanaest Fischertechnik Universal 4 setova sa dodatnim baterijama.

Osim jutarnjih radionica robotike ostatak dana su polaznici kampa provodili također sadržajno i zabavno; u popodnevnim satima razgledavajući prirodu i kulturne znamenitosti te odlaskom na kupanje, a tijekom večernjih sati su održavana predavanja iz astronomije te su prisustvovali i promatranju noćnog neba teleskopom. Dio noćnog programa je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, Zoran Knez.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo u šest dana besplatnog ljetnog kampa uspjeli doprijeti do glavica i srca sisačke djece kojima je to zaista potrebno, te na ovakav način uljepšali njihove ljetne praznike.

Voditelj kampa je bio Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor, a voditelj radionica i projekta je Jozo Pivac, predsjednik Udruge Inovatic.

Ljetni kampovi robotike su dio projekta „Bilo kuda STEM svuda“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM – a među mladima. Vrijednost projekta je 1.980.693,34 kn, a trajanje projekta je 24 mjeseca (od 13.07.2021. do 13.07.2023.). Nositelj projekta je Udruga za robotiku „Inovatic“, a jedan od partnera na projektu je Zvjezdano selo Mosor, koja je ujedno i domaćin Ljetnih kampova.

Galerija fotografija ovdje.