Aktivizam, Nekategorizirano

Zelena akcija i Srđ je naš: Borba za Srđ se nastavlja

Zelena akcija i Inicijativa Srđ je naš najavile su u utorak da će poduzeti nove pravne korake nakon što je Visoki upravni sud prošli tjedan odbio žalbu te inicijative, Zelene akcije i Udruženja hrvatskih arhitekata na odluku o prihvatljivosti za okoliš zahvata na Srđu, prenosi Hina.

“Ta presuda je kulminacija zarobljavanja hrvatskih institucija pod utjecajem privatnih interesa”, rekao je Đuro Capor iz Inicijative Srđ je naš te podsjetio da se protiv nametanja projekta apartmanizacije Srđa bore od 2006. kad su podnijeli prvu tužbu protiv tog projekta te da su od početka suočeni s opstrukcijama i napadima, s ignoriranjem mišljenja stručnjaka i stručnih instituta, s gaženjem volje građana izražene na referendumu i s ignoriranjem sudskih presuda.

Capor: Razvoj golf želi se dokopati 500 milijuna dolara od hrvatskih građana

“S arbitražnim postupkom u kojem se Razvoj golf želi dokopati 500 milijuna dolara od građana Republike Hrvatske ulozi su očito porasli do te mjere da je zakon čak i sudovima postao tek činjenica od drugorazredne važnosti”, ustvrdio je.

Istaknuo je da je, u odnosu na prvi postupak pred Upravnim sudom, u ponovljenom postupku jedina nova činjenica pokretanje arbitražnog postupka od strane Razvoj golfa.

“Nijedna od nezakonitosti utvrđenih u prvom postupku nije otklonjena niti je uopće provedena makar jedna nova radnja u postupku izdavanja novog rješenja. Pristati na takav sudski ishod značilo bi pristati na pravo jačega, a nama to nije prihvatljivo. Zbog toga nastavljamo borbu”, poručio je Capor.

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije istaknuo je kako se sud u presudi vodio političkom procjenom umjesto primjenom zakona.

“Sud je vjerojatno procijenio da će biti percipiran suodgovornim za financijsku štetu ukoliko rješenje ponovno proglasi nezakonitim, a zatim arbitražni sud Razvoj golfu dosudi bilo kakvu odštetu”, ustvrdio je Ćerimagić.

Ocijenio je i da je Visoki upravni sud počinio očito kršenje prava tužitelja jer udrugama nije dozvolio dokazivanje ključnih činjenica.

Ćerimagić: Arbitražni postupak neviđeni je pritisak na hrvatsko sudstvo i upravu

“Sud je vjerojatno procijenio da će zbog toga u najgorem slučaju Hrvatska izgubiti spor pred Europskim sudom i Europskim sudom za ljudska prava, što je tek usputna neugodnost u usporedbi s 500 milijuna dolara odštete Razvoj golfu. Posljedično, zbog pritiska arbitraže sudovi donose političke odluke umjesto odluka utemeljenih na zakonu”, rekao je Ćerimagić.

Iz Zelene akcije u priopćenju su podsjetili da je 2016. Upravni sud u Splitu donio presudu protiv projekta na Srđu, tj. kao nezakonito ukinuo rješenje o prihvatljivosti projekta na Srđu, među ostalim, jer nije razmatran utjecaj turističkih naselja Bosanka sjever i jug, jer nije napravljena procjena utjecaja na kulturnu baštinu te studija svjetlosnog onečišćenja projekta.

“Nakon toga je investitor, tvrtka Razvoj golf, 2017. tužio Hrvatsku pred arbitražnim sudom gdje traži odštetu od najmanje 500 milijuna dolara. I projektu na Srđu inače vrlo naklonjeni političari, poput župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića, ocijenili su pokretanje arbitražnog postupka kao neviđeni pritisak na hrvatsko sudstvo i upravu.

Nažalost, hrvatsko pravosuđe odmah je popustilo pod pritiskom. Ekspresno je izdano novo rješenje o prihvatljivosti za okoliš i to bez uklanjanja nedostataka zbog kojih je Upravni sud u Splitu rješenje prethodno proglasio nezakonitim.

Umjesto da očiglednu nezakonitost ispravi, sud je tada u novom postupku i pred novom sutkinjom potvrdio novo rješenje ministra Ćorića“, stoji u priopćenju.

Prošlotjednom presudom Visoki upravni sud potvrdio presudu donesenu u ponovljenom sudskom postupku pred novom sutkinjom. Pri tome, napominju iz Zelene akcije, sud je u postupku odbio sve dokazne prijedloge tužitelja te im onemogućio smisleno sudjelovanje u postupku.