Aktualno, Nekategorizirano

Dani Europe na Pravnom fakultetu

Studenti i zainteresirani građani mogu čuti rasprave o zanimljivim temama

Pravni fakultet u Osijeku poziva na svečano otvorenje Dana Europe koje će se održati 5. svibnja 2016. u 12 sati u Vijećnici zgrade Pravnog fakulteta na adresi Stjepana Radića 13, Osijek.

Svake godine diljem Europske unije obilježava se Dan Europe, iz tog razloga Pravni fakultet u Osijeku organizirao je obilježavanje Dana Europe od 5. do 12. svibnja 2016. godine.

U okviru ovog projekta održat će se niz radionica, okrugli stolovi, predavanja, gostovanja uglednih stručnjaka iz područja prava EU.

Program započinje svečanim otvorenjem 5. svibnja 2016. godine, na kojem će uzvanike pozdravili dekan Pravnog fakulteta, predstavnici Sveučilišta, Grada, Županije i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković koji će istog dana održati predavanje o ulozi Europske unije u kontekstu novih sigurnosnih izazova.

Idućeg dana, 6. svibnja 2016. na Pravnom fakultetu otvara se izložba zemljopisnih karata Slavonije i veduta grada Osijeka od 16-do 18.st. iz privatne zbirke prof.dr.sc. Mire Gardaša i gostuje Daniel Mondekar koji će govoriti o jedinstvenom europskom tržištu. Na sam Dan Europe, 9. svibnja 2016., studenti treće godine glume UAOS pod mentorstvom Tatjane Bertok-Zupković izvesti će predstavu „Schuman“, dok će studenti Pravnog fakulteta održali Moot court prezentaciju.

Tijekom cijele manifestacije studenti i zainteresirani građani mogu čuti rasprave o zanimljivim temama: iskustvu volontiranje s izbjeglicama u Idomeniju, izazovima izgradnje modernog i konkurentnog studija prava, europskim aspektima hrvatskog ustava, odnosu građanstvo Europske unije prema državljanstvo, europskim prekograničnim postupcima i o komparativnim financijskim sustavima.

Uz predavanja održavaju se radionica o pisanju EU projekata i pretraživanju europskih baza podataka, seminar o pravima pojedinaca u EU, tribine o Erasmusu i utjecaju financijskih sredstava iz EU na poslovanje regije i EU šetnju gdje sudionici imaju priliku doznati koji su dijelovi našeg grada obnovljeni sredstvima iz EU.

Cijela ideja Dane Europe, prožeta je suradnjom različitih fakulteta (EFOS, UAOS, PFOS) i studentskih udruga (ELSA, ESN, Studentski zbor, LEGOS) pod idejnim vodstvom Organizacijskog odbora s Pravnog fakulteta koji čine članovi Katedre za europsko pravo (doc.dr.sc. Tunjica Petrašević i dr.sc. Dunja Duić), voditeljica knjižnice Pravnog fakulteta i Europskog dokumentacijskog centra (Liljana Siber, mag. bibl., mag. iur.) i studenti Europskopravnog modula Pravnog fakulteta.

Detaljan program nalazi se na : http://www.pravos.unios.hr/dani-europe-2016-program