U programu Rijeka 2020. izložba Gustava Klimta, svjetske operne zvijezde, nova inačica Vježbanja života”..

Kulturno-umjetnički program Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, u kojem će biti više od 600 događanja i 250 umjetničkih i kulturnih projekata, predstavljen je na svečanosti u srijedu u prostoru Exportdrva u Rijeci.

Događanje je organizirano za medije, partnere i sponzore, a program je predstavljen putem video prezentacije.

Neke od važnijih manifestacija tijekom godine Europske prijestolnice kulture, koja počinje otvorenjem 1. veljače 2020. u riječkoj luci, u sklopu Riječkoga karnevala, su: izložba djela slavnog slikara Gustava Klimta, izložba “Granice između reda i kaosa” o povijesti Rijeke i okolice obilježenoj čestim izmjenama granica, izložba “D’Annuzijeva mučenica” o razdoblju okupacije Rijeka D’Annunzija i njegovih legionara te izložba “Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci- Kresnik i Cremona” o stvaralaštvu riječkoga graditelja violina Franje Kresnika.

Tu su i otvorenja stalnih postava Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane u kompleksu Benčić te muzejskog postava na brodu Galeb.

Nadalje, u programu su gala koncerti opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, prva izvedba Wagnerove opere “Tristan i Izolda” u Rijeci, nova inačica kultne kazališne predstave “Vježbanje života”, festival čuvene kazališne skupine Needcompany i brojna druga događanja, izložbe, predstave, koncerti.

Obersnel: Rijeka će predstaviti vrijednosti koje živi

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da će Rijeka u najboljem svjetlu predstaviti vrijednosti koje živi, a to su otvorenost, prihvaćanje različitosti, sposobnost i hrabrost te posebno upornost. Rijeka je grad otvoren svima, moderna slobodno misleća sredina, natprosječno kritičan prema sebi i zato natprosječno uspješan, ustvrdio je.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je sve što se gradi u sklopu EPK – Rijeka i zaslužila, poput nove gradske knjižnice, novog sjedišta Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće. Kao važne osobe za realizaciju ovog projekta, uz ostale koje se češće spominje, istaknuo je tri osobe: Olivera Frljića, Mani Gotovac i Slavena Tolja.

Ravnateljica Rijeka 2020 Emina Višnić i direktorica partnerstva i komunikacija u ovoj tvrtki Irena Kregar Šegota zahvalile su se na dosadašnjoj suradnji i pomoći Vladi RH i posebno ministarstvima kulture, turizma i vanjskih poslova, Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, partnerskim institucijama poput Sveučilišta u Rijeci, sponzorima, medijima te gradovima i općinama oko Rijeke koji sudjeluju u projektu.

Kao predstavnici strateških partnera obratili su se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i državni tajnik u ministarstvu kulture Ivica Poljičak u ime Vlade.

Predstavljen je i tim voditelja programskih pravaca EPK i čelnih osoba gradskih ustanova u kulturi koje izravno sudjeluju u stvaranju programa “Rijeka 2020”.

Na kraju programa je riječki band-aid “Ri Val”, koji je za ovu prigodu okupio dvadesetak nekih od najvažnijih imena riječkoga rocka više genaracija, premijerno izveo pjesmu “Moj grad”.

(Hina)

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *